Zahtevna prenova kulturnega doma Španskih borcev

Prenova zaščitene stavbe na Zaloški cesti bo potekala po strogih spomeniških in okoljskih zahtevah.

Objavljeno
02. oktober 2013 16.59
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Na občinski razpis za prenovo oken in steklenih delov fasade na moščanskem kulturnem domu Španskih borcev sta se prijavila le dva ponudnika. Samostojno ponudbo je oddala Lesnina MG Oprema, Glasstech pa skupaj z Mizarstvom Košak.

Lesnina je delo pripravljena opraviti za nekaj manj kot 125 tisoč evrov (brez DDV), Glasstech in Mizarstvo Košak pa za okoli 225 tisoč. Ker se ponudbi močno razlikujeta, je predstavnica Glasstecha že med javnim odpiranjem ponudb opozorila komisijo, da je nasprotni kandidat zagotovo naredil računsko napako, saj za tako nizko ceno ni mogoče izvesti obeh delov naročila.

Prenova spomeniško zaščitene stavbe na Zaloški cesti, zgrajene leta 1981, bo potekala po strogih spomeniških in okoljskih zahtevah oziroma skladno s kulturnovarstvenimi pogoji zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) in uredbo o zelenem javnem naročanju. Izvajalec bo dela moral začeti v 15 dneh po podpisu pogodbe oziroma uvedbe v posel, dokončati pa v 90 koledarskih dneh. Zavezati se bo moral še, da bo pripravil vzorce in barvno predstavitev končnega opleska, ki jih bo potrdil ZVKD že pred začetkom del. Za izvedeno delo bo moral dati štiri leta garancije.

Specialna zasteklitev – težka naloga

Izvajalec bo moral vsa okna izdelati po vzoru sedanjih – vseh je 33. Ta so lesena, iz macesna, nestandardno oblikovana oziroma izdelana po meri, njihova posebnost pa so polkrožno zaobljeni okvirji, ki se oblikovno ujemajo s stenskimi okrasnimi letvami. Okna so različnih dimenzij, od eno- do sedemkrilna, pri čemer največje meri 884 x 77 centimetrov.

Poseben izziv bo menjava vetrolova pri glavnem vhodu, saj ima tlorisno izmero kar 998 x 341 centimetrov in višino 311 centimetrov. Obnova namreč zajema zamenjavo zunanje zasteklitve, vgradnjo novih vhodnih vrat, menjavo predelne zasteklitve v vetrolovu ter prilagoditev lesenega pulta za prodajo vstopnic.

Podoben primer je južna panoramska zasteklitev, ki prekriva preddverje v prvem nadstropju in knjižnico v drugem. Zanjo je značilno leseno satovje (to bodo le sanirali), v katero so pod kotom vložena stekla; zamenjati bo treba 44 termoizolacijskih stekel. Zelo zahtevna bo tudi protipožarna zasteklitev.

Betonski del fasade prerašča mah

Nova zasteklitev je predvidena še na severni fasadi (mediateka), medtem ko bosta na vzhodni vhod in vetrolov le sanirana.

Obnovljeni bodo cokli, v notranjosti pa izvedena slikopleskarska dela na več kot 400 kvadratnih metrih sten in stropov. Skupaj bodo odstranili in z novimi zamenjali 191 kvadratnih metrov dotrajanih ali premalo izolativnih stekel.

Z omenjenimi notranjimi deli bodo preprečili zdajšnje zamakanje pri oknih ter izboljšali zvočno in predvsem toplotno izolacijo objekta. Občino pa v prihodnosti čaka še temeljita prenova neugledne zunanje betonske fasade. Barva je obledela in ponekod je na debelo prekrita z zelenim in sivim mahom.