Zamrzniti subvencije je neodgovorno do šolajočih se otrok

Ob napovedi ministra Omerzela, da bo zmanjkalo denarja za subvencije prevozov, so v ZPM Moste - Polje ogorčeni.

Objavljeno
15. maj 2014 13.50
Posodobljeno
15. maj 2014 14.00
jer DZ
Mo. Z., Ljubljana, A. Ž., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana, A. Ž., Ljubljana

Ljubljana – Ob napovedi ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, da bo junija zmanjkalo denarja za subvencije prevozov dijakov in študentov – za kar je v povprečju potrebnih približno šest milijonov evrov na mesec –, so se ogorčeno odzvali v Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje in ŠOU v Ljubljani.

V ZPM Moste - Polje pravijo, da so ob tem zgroženi, saj »napoved in ravnanje ministrstva ne razkrivata le neodgovorne priprave načrta za porabo proračunskih sredstev, zaradi katere je denarja sredi leta preprosto zmanjkalo, ampak tudi popolno pomanjkanje odgovornosti do šolajočih se otrok, še posebej tistih, ki živijo na socialnem robu ali že pod pragom revščine«.

Ugotavljajo, da se država tudi tokrat, kot že velikokrat prej, ne zaveda dejanske revščine v Sloveniji, s katero se vsak dan ukvarjajo. »Nadvse neresno in nedopustno je družinam in mladini med šolskim letom preprosto oznaniti, da je denarja za njihovo pot v šolo – zmanjkalo! Subvencija prevoza številnim med njimi dejansko omogoča šolanje – brez subvencije pa ne morejo več obiskovati šole. To so družine, v katerih otroci že zaradi izgube samo 10 evrov od danes do jutri nimajo več možnosti oditi v šolo. Družine pa zdaj čaka podražitev celo do 152 evrov!«

Opozarjajo, da bodo največjo škodo utrpeli šolajoči se mladostniki z zapostavljenega podeželja, daleč od urbanih središč, ki imajo najdaljšo pot do šole in so tudi sicer prikrajšani pri možnostih za izobraževanje. Pa še, da nepremišljeno in neresno ravnanje odgovornih posega v ustavne pravice in pravice otrok, saj grobo posega v dejanske možnosti velikega dela slovenskih dijakov in študentov za šolanje in pridobitev izobrazbe.

Pozivajo ministre za infrastrukturo in prostor, za finance, za izobraževanje, znanost in šport, ministrico za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti ter predsednico vlade, da takoj jasno in glasno, z resno zavezo mladim povedo, da bodo subvencije izplačane natanko tako, kot to določa zakon. Pristojnemu ministrstvu pa postavljajo javno vprašanje, s čim lahko utemelji, da mu je pri vseh nerazumnih izdatkih države zmanjkalo denarja prav za to pomembno subvencijo.

Tudi ŠOU v Ljubjani od ministra zahteva pojasnila in prevzem odgovornosti

Tudi v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani obsojajo izjave ministra za infrastrukturo Sama Omerzela, v katerih odgovornost za nastalo finančno situacijo svojega resorja oziroma pomanjkanje sredstev, ki bi zagotovila ustrezno subvencioniranje prevozov za dijake in študente, prelaga na ministrstvo za finance in predsednico vlade. Od ministra tako zahtevajo pojasnila o porabi denarja in zagotovitev sredstev, ki bodo omogočila nemoteno koriščenje subvencioniranih prevozov.

»Odgovornost vsakega ministra je, da podkrbi za delovanje svojega resorja in zagotovi ustrezno razporeditev sredstev, ki bo omogočala nemoteno delovanje ministrstva oziroma izvajanje ključnih projektov, med katere uvrščamo tudi subvencioniran prevoz dijakov in študentov,« opozarjajo v študentski organizaciji. Po njihovem je nastalo finančno stanje, o katerem je na včerajšnji tiskovni konferenci govoril minister Omerzel, mogoče pripisati bodisi slabemu ministrovemu načrtovanju in razporejanju denarja bodisi zavedni porabi denarja za druge namene. »Na tej točki se študentje sprašujemo, kje so se izgubili milijoni evrov, ki bi jih ministrstvo moralo nameniti za financiranje subvencioniranih prevozov.«

Od ministra Omerzela v študentski organizaciji zahtevajo, da prevzame odgovornost in poišče način, ki bo omogočal, da bo izvajanje subvencioniranega prevoza za dijake in študente potekalo nemoteno.

ŠOS daje odgovornim 24 ur časa

Zamrznitev subvencij za prevoze dijakov in študentov bo njihov položaj še poslabšala, zato v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) vse odgovorne javno pozivajo, da jih v 24 urah seznanijo, kako bodo to problematiko rešili, je po poročanju STA povedal predsednik ŠOS Žiga Schmidt. V nasprotnem primeru bodo uporabili vsa sredstva, vključno s protesti, je dodal. Zatrdil je, da ne bodo dovolili, da se v času opravljanja tekočih poslov »delajo norca z mladih, medtem ko se denar najde za druge stvari«.

Cene vozovnic

Dijaki in študentje za prevoz z avtobusi in vlaki za okoli 60 kilometrov plačujejo 35 evrov, ostalo pa subvencionira država. Za vlak je sicer polna cena 150 evrov, za avtobus pa 187 evrov. Dijaki in študenti v letošnjem šolskem letu za šolsko mesečno vozovnico v medkrajevnem prometu LPP odštejejo 25 evrov (za razdaljo od 2 do 60 kilometrov), za šolsko letno vozovnico pa 180 evrov (študenti) ali 200 EUR (dijaki). Upravičenci do nakupa subvencionirane kombinirane šolske vozovnice za mestni potniški promet v Ljubljani doplačajo 10 evrov na mesec oziroma študenti 90 evrov na leto, dijaki pa 100 evrov na leto. Letos sta v medkrajevnem prometu LPP na voljo dve novi vrsti vozovnic: polletna in letna. V mestnem potniškem prometu sta letna in polletna vozovnica na voljo le ob nakupu kombinirane vozovnice.