ZL: Župan Janković se je vmešal v naše notranje zadeve

MOL: »Ker spoštujemo voljo večine, za novega vodjo svetniškega kluba ZL štejemo Denisa Strikovića.«

Objavljeno
30. november 2015 19.17
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana - V Združeni levici očitajo županu Zoranu Jankoviću »vmešavanje v kadrovske zadeve svetniškega kluba«. To naj bi se zgodilo, ko se je za novega vodjo svetniškega kluba v ljubljanskem mestnem svetu razglasil Denis Striković, pri čemer ga je župan »mimo pravil MOL in internih zadev ZL« podprl.

V svetniškem klubu Združene levice (ZL), ki ima v mestnem svetu s 45 člani tri predstavnike, so prejšnji teden sporočili, da vodenje kluba prevzema Denis Striković, ki naj bi na tem mestu zamenjal Natašo Sukič, tudi kandidatko koalicije ZL za ljubljansko županjo na zadnjih volitvah. V ZL so tako danes znova poudarili, da je šlo za Strikovićevo samovoljno odločitev, ki je v nasprotju s koalicijsko pogodbo.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je dejal, da so v koaliciji ZL Ljubljana s konsenzom imenovali Natašo Sukič za vodjo kluba. V skladu z interno koalicijsko pogodbo se vodstvo lahko zamenja samo tako, kot je bilo postavljeno, torej s konsenzom, je pojasnil Mesec, toda v primeru Strikovića tega ni bilo. Po njegovem je zato dejanje »pravno nično in politično nesprejemljivo«. Predsednica stranke Trs in poslanka Violeta Tomič je pri tem pojasnila, da je Striković že maja izstopil iz Trsa in da ni član nobene od koalicijskih partneric ZL. »Vse, kar počne, počne v svojem lastnem imenu,« je poudarila.

Nataša Sukič pa je dejala, da je Striković po izstopu iz Trsa začel »ovirati nemoteno delovanje svetniškega kluba«, jeseni pa da je brez vednosti koalicije ZL županu Jankoviću poslal dopis, v katerem je zatrdil, da je postal novi vodja svetniškega kluba ZL. Po besedah Sukičeve so jo o tem obvestili iz službe za organiziranje dela mestnega sveta. Pojasnila jim je, da sprememb v vodstvu ni. V mestni službi so po njenih besedah pojasnilo sprejeli in zapisali, da se ne mestna uprava ne župan ne moreta vmešavati v notranje zadeve svetniških klubov. Striković naj bi se nato odzval z dopisom županu, ki je v odgovoru pritrdil mestni službi, toda hkrati potrdil Strikovića za novega vodjo svetniškega kluba.

»Brez soglasja in pravne podlage«

Striković je danes potrdil, da ni član nobene od strank v ZL in da je bil na mesto vodje »imenovan z večino v svetniškem klubu«. Po njegovem gre za »osebne razprtije«, Sukičeva pa da se ni strinjala, da vodenje prevzame on.

»Za menjavo vodstva v svetniškem klubu ZL ni bilo ne konsenza koalicijskih partnerjev ne pravne podlage v notranji organizaciji MOL, toda župan si je kljub temu privoščil imenovati vodjo svetniškega kluba,« pa je danes opozoril Mesec. »To je tako, kot če bi se premier Cerar odločil imenovati vodjo poslanske skupine katere od opozicijskih skupin. Lahko si predstavljate, kakšen nevaren precendens s tem postavlja župan, saj njegova poteza ne pomeni nič drugega kot to, da lahko župan enostavno arbitrarno posega v notranja razmerja katere od opozicijskih skupin,« je še dejal Mesec.

Da v stranki ZL govorijo neresnice, pa so danes sporočili z občine. Poudarili so, da župan Janković ni imenoval Strikovića za vodjo svetniškega kluba ZL in da to tudi ni v njegovi pristojnosti. Toda ob tem so zapisali, da mora biti postopek razrešitve enak imenovanju: »Zaradi zagotovitve nemotenega dela svetniškega kluba ZL je vendarle treba upoštevati, da sta v postopku zamenjave Nataše Sukič glasovala dva svetnika od treh. Ker spoštujemo voljo večine, bomo za novega vodjo svetniškega kluba šteli Denisa Strikovića.«