Žled v Ljubljani povzročil za štiri milijone evrov škode

Izvajalci morajo v okviru sanacije škode opraviti arboristični pregled in obrez poškodovanih dreves.

Objavljeno
11. marec 2014 15.54
vvo žled
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana − V okviru sanacije škode po vremenski ujmi se dela na območju Ljubljane ta teden nadaljujejo v Šiški in na Rudniku. Z območja Ljubljane so doslej odpeljali 15.000 kubičnih metrov vejevja in 750 kubičnih metrov hlodovine. Ocena škode zaradi žledoloma in snega je z ocene nekaj več kot milijon evrov narasla na okoli štiri milijone evrov.

Področje središča mesta, Viča, Trnovega in Murgel so sodelujoči v akcijah sanacije že očistili, odstranili pa so tudi drevje s poti na Rožniku, Golovcu in Ljubljanskem gradu z izjemo Študentske poti, je na novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića povedal vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik. Pojasnil je, da bodo dela prihodnji teden začeli tudi v Mostah.

Dogovori z zasebnimi lastniki

Izvajalci morajo v okviru sanacije škode opraviti arboristični pregled in obrez poškodovanih dreves, zasaditi nova drevesa, sanirati Grajski grič na strani Študentske poti, sanirati gozd na Rožniku in Grajskem griču, očistiti gozdne poti na Golovcu, dokončati dela v živalskem vrtu in zavetišču ter urediti drevje na športnih igriščih. Na infrastrukturi pa jih čakajo še dela na ograjah, udorih, brežinah in hribovitih delih.

Polutnik je povedal, da v organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije potekajo dogovori tudi o sanaciji v gozdovih zasebnih lastnikov. Za zdaj se pogovarjajo o čiščenju transportnih poti, nato pa se bodo dogovorili še o vleki drevja iz gozdov.

Sanacija končana do konca aprila

Sanacija škode bo na območju Ljubljane predvidoma končana do sredine aprila, grajski hrib bodo očistili do maja, parkovni gozd pa do konca jeseni. Janković je pri tem povedal, da čakajo na strokovno mnenje za sanacijo grajskega pobočja, saj še ni jasno, ali bo zadostovala zasaditev novih dreves ali postavitev zaščitne mreže.

Na vprašanje o oceni škode je Janković odgovoril, da ta trenutno znaša okoli štiri milijone evrov, končna številka pa bo po njegovih besedah znana konec maja.

Polutnik je na novinarski konferenci povedal še, da so v Ljubljani prejšnji teden začeli čistiti pesek s pločnikov in kolesarskih poti.