Znanstveni laboratoriji tudi v lokalih

Hišpot:  ob jutrišnjem mednarodnem dnevu centrov znanosti krožna pot po znanstvenih eksperimentih, ki jih pripravljajo v Hiši eksperimentov.

Objavljeno
09. november 2017 16.42
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Ob jutrišnjem mednarodnem dnevu centrov znanosti ekipa Hiše eksperimentov tudi letos pripravlja številne zanimive aktivnosti za radovedne. Največ dogodkov bo v Hiši eksperimentov in na Prešernovem trgu, povezovala pa jih bo Hišpot.

Hišpot je projekt Hiše eksperimentov – vseslovenskega centra znanosti, v okviru katerega se nekatere zgradbe in lokali v središču mesta spremenijo v laboratorij in za nekaj časa obogatijo svoj značaj. »Jutrišnji dogodek je tako kot Hiša eksperimentov namenjen vsem, ki si upajo biti radovedni, priznati, da še marsičesa ne vedo, in uživati v osebni rasti,« je povedal ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov Miha Kos.

Z žigi do nagrade

Obiskovalce vabi, da se sprehodijo po vseh točkah Hišpoti, ki povezujejo Hišo eksperimentov in Prešernov trg, in dajo duška svoji radovednosti. Po doživetju na posamezni lokaciji bodo prejeli žig. Prvih petdeset obiskovalcev, ki bodo opravili celotno pot in zbrali vse žige, čaka nagrada.

V Hiši eksperimentov, kjer danes od 10. do 22. ure vstop stane le dva evra, drugi dogodki pa so brezplačni, bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič ob 12. uri odprla novo aktivnost. Od 16. do 22. ure pa bo maraton znanstvenih dogodivščin in šovov: Barvologija, Svetlobologija, Vsi enaki, vsi različni, Balonologija, Zobologija, Spominologija, Težiščelogija, Zvokologija.

Znanstveni krneki

Tudi na Prešernovem trgu bo od 10. do 20. ure zelo živahno; potekal bo Znanstveni krneki – interaktivna kreativna delavnica, ki temelji na principu učenja z eksperimentiranjem. V tem času bodo radovedneži, ki se bodo odpravili na pohod po Hišpoti, lahko eksperimentirali tudi v prostorih naslednjih lokalov in zgradb: TIC, Cacao, Lockal, Sempatja, frizerska hiša Stevo, Prince of Orange, Ključi Frane, Hiša sanjajočih knjig, optika Feliks in Mladinska knjiga. V Trubarjevi ulici in na Petkovškovem nabrežju pa se bodo dogajale Optikalije.