Janković je v nedeljo samo hotel pomagati

Župan trdi, da je v nedeljo pomagal ženski z otrokoma, ki so ji na avto namestili lisice ... Prepričan je, da je ravnal pravilno.

Objavljeno
19. september 2012 12.08
Posodobljeno
19. september 2012 13.35
iza/jankovic
Ma. J., Ljubljana
Ma. J., Ljubljana

Ljubljana - Župan Zoran Janković je danes pred Mestno hišo komentiral nedeljsko dogajanje v okolici dvorane Stožice.

Kot je znano iz poročanja številnih medijev, je takrat posredoval pri mestnem redarstvu, ki je obiskovalcem koncerta Il Divo izreklo številne kazni zaradi napačnega parkiranja in jim na avtomobile namestilo tudi lisice.

Nato pa so jih po posredovanju župana Jankovića odstranili, kar pa ni v skladu z zakonom.

Janković se je tako odločil, ker je na poti iz dvorane srečal žensko z otrokoma. Ker je bilo enemu od otrok slabo, so predčasno zapustili koncert. Na avtu so imeli nameščene lisice, priklicati pa niso mogli nobenega taksija.

Krizne razmere kot v primeru poplav

Župan je žensko z otrokom odpeljal na Bavarski dvor, ji plačal odklep lisic in kazen, nato pa jo peljal nazaj do avta. V izogib temu, da bi še preostalih 42 družin, ki so jim namestili lisice, sprehajalo po Štajerski cesti, je ukazal podjetju Javna parkirišča in tržnice, naj odstranijo vse nameščene lisice. "Menim, da je bil glede na izkušnjo s to gospo, ukrep pravilen. Preprečil sem kaos," je prepričan župan. Na vprašanje, kdo je ta ženska, je odgovoril: "Ne vem, prvič sem jo videl."

Dodal je: "Če sem bil primeren za ukrepanje v času poplav, mislim, da imam pravico do ukrepanja tudi v tem primeru."

Župan sprašuje novinarje in redarje

Na vprašanje, kje je našel podlago za takšno ukrepanje, je dejal, da po odloku o mestnem redarstvu župan usmerja in nadzira delo redarjev. A področje redarjev ureja zakon o občinskem redarstvu, ki pa nadzora župana nad delom redarjev v tej obliki ne določa. Kako je z nadzorom nad delom mestnih redarjev v praksi, si lahko preberete tukaj.

Novinarje pa je Janković zavrnil: „Kaj bi pa potem vi govorili in pisali, če bi slučajno prišlo do neke nesreče, zato ker bi se po Štajerski cesti sprehajalo 43 družin?"

Poudaril je, da odstranitev lisic ni ukazal redarjem, pač pa sodelavcem iz podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. "Moje vprašanje redarjem pa je, zakaj ni vseh 220 vozil, ki so bili vsi v enakem prekršku, dobilo lisic?"

Ugotavljanje odgovornosti in zakonitosti ravnanja pa župan prepušča pristojnim organom.