Žrtve vseh vojn bodo končno dobile državni spomenik

Gradnja pri ljubljanski Kazini bo stala milijon evrov, postavili pa naj bi ga do prihodnjega poletja.

Objavljeno
19. avgust 2016 16.33
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Spomenik vsem žrtvam vojn v Ljubljani bo za dobrih 943 tisočakov postavilo velenjsko podjetje Gorenje projekt. Odločitev o izbiri izvajalca je pravnomočna, po napovedih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa naj bi ga nasproti parka Zvezda začeli postavljati v drugi polovici septembra.

To je odgovor, ki nam ga je pred kratkim poslalo omenjeno ministrstvo na vprašanje, kdaj bo znan izvajalec gradbenih del za spomenik, ki bi moral po prvotnih napovedih stati že do konca leta 2010, a se je zapletlo pri zagotavljanju potrebnega denarja in pri izvedbah razpisov. Ali bo vse potekalo gladko, je še vprašanje, saj nam je ministrstvo 25. julija sporočilo, da ima za zdaj zagotovljenih le slabih 590 tisočakov, v najnovejšem odgovoru pa ni pojasnilo, kdaj bo pridobilo manjkajočih 353 tisočakov, kolikor je znašala najugodnejša ponudba z upoštevanim davkom. Na razpis sta se sicer prijavili še podjetji GH Holding in VG5.

Trnova pot

Kot smo že pisali, lahko za pravi začetek uresničevanja zamisli, da bi na približno 1200 kvadratnih metrov velikem prostoru vzhodno od Kazine, kjer so nekdaj stale garaže državnega zbora, postavili državni spomenik, štejemo začetek junija 2013. Takrat sta zbornica za arhitekturo in prostor ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namreč objavila urbanistični in arhitekturni natečaj za ureditev osrednjega državnega spominskega prostora za vse žrtve vojn na tej lokaciji.

Čeprav so se prve ideje o postavitvi državnega spomenika žrtvam prve in druge svetovne vojne in civilnim žrtvam vojne in revolucije pojavile že na prelomu tisočletja, zakon o njegovi postavitvi je bil sprejet leta 2009, lokacija na skrajnem jugu Južnega trga pa določena leto pozneje, ga bomo, kot kaže, dobili šele zdaj.

Po zmagoviti rešitvi avtorjev natečaja (arhitekti Rok Žnidaršič, Mojca Gabrič, Samo Mlakar in Žiga Ravnikar) bosta na omenjenem zemljišču stala dva visoka stebra, ki bosta segala do venca sosednje Kazine. Njuna posebnost je, da bosta iz betona, v katerem bodo pesek in kamni vseh slovenskih rek in kamnolomov, kar bo simbolično predstavljalo povezavo vseh regij in ljudi. Na stranskem delu skulpture je predviden simbolni napis Otona Župančiča: »Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt.«

Arheologi že čakajo

Že zdaj pa je jasno, da država ni upoštevala lastnega priporočila, naj spomenik ne bi stal več kot pol milijona evrov. Njegova zdajšnja dejanska vrednost je namreč skoraj dvakrat večja od takratne »priporočene vrednosti naložbe«.

Sodeč po popisu del, bomo spomenik dobili šele prihodnje poletje, saj bodo na tem območju ob prvih izkopih svoje najprej morali opraviti arheologi. Tam so verjetni rimski, morda celo še starejši arheološki ostanki (pri Kazini so med gradnjo garaže pod Zvezdo naleteli na prazgodovinske gomile). Koliko časa bodo trajala ta izkopavanja, pa je težko napovedati. Doslej so namreč izvedli le dve sondiranji terena. Zatem bodo zaradi slabe geološke sestave tal sledili globoki izkopi in pilotiranje do globine 21 metrov (predvidenih je 20 pilotov) pa betoniranje in komunalna ter obrtniška dela in na koncu še zazelenitev parka. V osnutku pogodbe sicer piše, da mora izvajalec delo opraviti v devetih mesecih od začetka del, a bo njihov potek najbolj odvisen od arheologov in tega, kako ostra bo zima.