Župan bi kaos med taksisti reševal z lastnimi taksiji

Mestni taksi MOL naj bi začel delovati še letos, med Eurobasketom računajo predvsem na uporabo avtobusov.

Objavljeno
04. junij 2013 19.12
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Edini način urejanja taksi storitev je, da mesto v okviru svojih javnih podjetij ustanovi lastno taksi službo, je na včerajšnji novinarski konferenci dejal župan Zoran Janković in napovedal, da bo ta začela delovati še letos.

Oderuške vsote, ki jih nekateri taksisti zaračunavajo turistom in nepoučenim domačinom, dampinške cene posameznih podjetij, ki so tako nelojalna konkurenca, delo na črno in neplačevanje takse so le nekatere značilnosti kaosa, ki vlada pri izvajanju taksi storitev v glavnem mestu. Že dalj časa se omenja, da bi lahko občina vsaj zaračunavanje neupravičeno visokih zneskov omejila z določitvijo bodisi enotne ali najvišje cene, kar dopušča zakonodaja.

Glede na to, da se približuje evropsko prvenstvo v košarki, ki bo v Ljubljano zagotovo privabilo množico obiskovalcev in med katerim bo povpraševanje po taksijih večje, s tem pa tudi možnost za neupravičene velike zaslužke taksistov, bi bil zdaj zadnji čas za ureditev razmer.

Cilj ni ustvarjanje dobička

Toda župan Janković se s tem ne strinja in vidi drugačno rešitev: »Spreminjanje cene je po mojem mnenju neprimeren ukrep. Edini primerni ukrep je, da taksi službo vpeljemo v LPP.« Župan pravi, da se program za tako imenovani zeleni taksi, ki bo deloval v okviru javnega podjetja, že pripravlja in da je »zelo daleč«, po njegovih napovedih naj bi zaživel še letos. Na vprašanje, ali bo to še pred začetkom Eurobasketa v prvih dneh septembra, pa je odgovoril, da tega ne more obljubiti.

Kot je dejal Janković, bo LPP uredil dispečerski center in zagotovil določeno število lastnih taksijev, vendar bi v sistemu lahko sodelovali vsi, ki bodo sprejeli pogoje: imeli taksi zelene barve, zagotovili ustrezno raven čistoče in se strinjali z enotno ceno. »To je edini način urejanja taksi službe,« je prepričan župan, ki dodaja, da sistem ne bo namenjen ustvarjanju dobička, ampak pokrivanju stroškov, ki jih bodo imeli z dispečerskim centrom.

Med Eurobasketom tekoče

Župan sicer pričakuje, da težav med evropskim prvenstvom ne bo, saj naj bi za učinkovit prevoz zadostovali kar avtobusi LPP. Občina in javno podjetje naj bi v času Eurobasketa namreč poskrbela za zapore cest, hitre linije in podaljšano obratovanje, promet po Vojkovi bo tekel enosmerno, tako kot je v navadi že zdaj ob večjih prireditvah, pa naj bi bila vožnja z avtobusom za imetnike vstopnic pred tekmo in po njej brezplačna.