Župan pravi, da Ljubljana spada med manj zadolžene občine

Mestni odbor SDS je pred dnevi opozoril, da je Ljubljana po zadnjih podatkih daleč najbolj zadolžena.

Objavljeno
14. januar 2014 17.01
tlo janković
Mo. Z., Ljubljana, STA
Mo. Z., Ljubljana, STA
Ljubljana - Ljubljana spada med manj zadolžene občine, če se ob znesku 123,8 milijona evrov, kolikor zanaša zadolžitev, upošteva, da ima Ljubljana skoraj 300.000 prebivalcev, meni ljubljanski župan Zoran Janković. S tem se je na novinarski konferenci odzval na opozorila mestne SDS o zadolženosti Ljubljane, komentiral pa je tudi ravnanje četrtnega svetnika SD.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je bila konec leta 2006 zadolžena za 57,2 milijona evrov, konec leta 2012 za 133,6 milijona evrov, konec lanskega leta pa 123,8 milijona evrov. Zadolženost Javnega holdinga Ljubljana skupaj z javnima podjetjema Žale ter Ljubljanska parkirišča in tržnice je leta 2006 znašala 11,7 milijona evrov, leta 2012 26,1 milijona, konec lanskega leta pa 33,5 milijona evrov.

Janković je ob tem ponovno spomnil na Ljubljani odvzetih 57 milijonov evrov, ter nato še 3,5 milijona evrov, ki so jih dobivali po zakonu o glavnem mestu. Slednja bodo z letošnjim letom ponovno prejeli.

Po besedah Jankovića je trenutna zadolženost občine nekaj več kot 400 evrov na prebivalca, kar po njegovem mnenju pomeni, da spadajo med manj zadolžene občine.

Janković je napovedal, da bodo februarja v glasilu Ljubljana objavili seznam 132 ljubljanskih projektov, od katerih je po njegovih besedah 70 odstotkov že končanih, ostali pa so v fazi izvedbe. Glede evropskih sredstev je dejal, da je občina od leta 2007 do 2013 dobila za nekaj manj kot 120 milijonov evrov odločb o sofinanciranju. Pri tem je povedal, da so prejeli tudi odločbo o sofinanciranju prenove Trga republike v višini 1,2 milijona evrov.

»Naredili vse, kar je bilo mogoče«

Janković se je na novinarski konferenci odzval tudi na izjave podjetnika Joca Pečečnika, da bi projekt prenove Plečnikovega stadiona v Kopru ali Novi Gorici prej dobil gradbeno dovoljenje kot v Ljubljani. Janković je povedal, da so na občini v zvezi s projektom naredili vse, kar je bilo mogoče, ter dejal, da se bosta s Pečečnikom sestala na kavi.

Glede Tritonisa in zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani je Janković potrdil, da se je občina pritožila na odločitev okrožnega sodišča. To je konec lanskega leta s sodbo za nično razglasilo pogodbo, s katero je občina podjetju Tritonis prodala omenjeno zemljišče. S tem je sodišče razsodilo v korist ministrstva za obrambo. O pritožbi je danes sicer poročal časnik Delo.

Svetnik SD »naj razčisti pri sebi«

Janković se je odzval tudi na kršenje cestno-prometnih predpisov svetnika SD v četrtni skupnosti Ljubljana Vič Miloša Mallyja, ki naj bi se minuli konec tedna vinjen večkrat zaletel v lasten stanovanjski blok in tam parkirana vozila. Prvak SD Igor Lukšič in predsednik ljubljanske mestne organizacije SD Anton Colarič sta svetnika v ponedeljek javno pozvala k odstopu, medtem ko je Janković danes poudaril, da takšnega ravnanja ne odobrava, a da mora Mally razčistiti sam pri sebi.

Ob tem se je dotaknil tudi nedavnega incidenta predsednika uprave Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča, ki so ga policisti ustavili zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Po Jankovićevem mnenju obstaja le en razlog za zamenjavo Gašparja Mišiča, in sicer slab poslovni rezultat. Kako bo prvi mož Luke ohranil avtoriteto, pa mora rešiti s svojimi sodelavci, je še povedal župan.