Župan se ima za uspešnega

Četudi je MOL zadolžena za 123 milijonov evrov, Jankovića poslovanje v letošnjem letu navdaja z optimizmom

Objavljeno
26. november 2013 18.15
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – »Zelo sem zadovoljen, saj bomo leto končali z več prihodki kot odhodki, dolg pa bo s 132 milijonov evrov padel na 123 milijonov. Poleg tega bodo vse družbe v holdingu javnih podjetij prvič po letu 1994 poslovale pozitivno.«

S temi besedami je Zoran Janković zelo optimistično napovedal decembrsko razpravo v mestnem svetu, ko bo ena osrednjih točk poslovanje občine v letošnjem letu oziroma rebalans proračuna.

V nadaljevanju je resda omenil, da bodo morali podjetju LPP do pozitivnega poslovanja pomagati z dodatno proračunsko subvencijo, kar pa ob velikih vlaganjih v to družbo (novi avtobusi in proge) ne zmanjšuje uspeha.

Zatem je poudaril, da v proračunu niso izločali načrtovanih projektov, vendar nato vseeno priznal, da so nekateri od njih v začetni fazi, ko še ni potrebnega veliko denarja.

Zanaša se na milo zimo

Sicer pa mestna občina svojo bolj pozitivno finančno podobo gradi tudi na vremenu. Za zimsko službo v letošnji sezoni je namreč trenutno zagotovljenih le 5,5 milijona evrov, kar je približno dva milijona evrov manj, kot so zanjo porabili v prejšnji. Kajti župan je prepričan, da v tem in prihodnjih mesecih ne bo toliko snega in zmrzali kot lani. Da bi prihranili, bodo sneg odvažali le z glavnih križišč, drugje pa računa na naravo, pa tudi na Ljubljančane, ki sicer niso dolžni kidati odvečnega snega, bi pa bilo to po županovih besedah zanje koristno in zdravo. Še zlasti na parkiriščih, ki so za čiščenje na vrsti zadnja, saj sodijo v »četrto prioriteto«. Seveda je župan obljubil, da bodo glavne ceste in pločniki redno čiščeni, soljeni in posuti s peskom. Na zalogi imajo 2700 ton soli, 1800 ton mešanice soli in peska, 8000 kubičnih metrov peska in 40 ton raztopine kalcijevega klorida.