Aleš Avbreht (SMC): Ljubljana potrebuje novo energijo

Županski kandidat SMC obljublja večjo transparentnost.

Objavljeno
22. september 2014 20.35
Aleš Avbreht kandidat SMC za novega ljubljanskega župana. Ljubljana, Slovenija 22.septembra 2014.
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Slaba dva tedna pred volitvami je svoj program predstavil kandidat SMC za župana Ljubljane Aleš Avbreht. Širši javnosti neznano ime, ki upa, da bo Ljubljančane v kratkem času prepričal z »energijo in željo po spremembi, ki jo prinašam«.

»Če ne bi verjel v realno možnost svoje izvolitve, se ne bi odločil za kandidaturo,« je možnosti za uspeh in razmeroma nizko podporo, ki mu jo kažejo nekatere javnomnenjske ankete, komentiral soustanovitelj odvetniške pisarne, ki se ukvarja z javnim naročanjem in gospodarskim pravom. Podporo Avbrehtu je izrekel tudi predsednik SMC Miro Cerar, ki v njem vidi kandidata s »kompetencami in integriteto, ki bo znal na eni strani ceniti tisto, kar je že bilo narejenega, in na drugi odpraviti slabosti dosedanjega vodenja, ki so vsem znane«.

Cerar je priznal, da brez težav pri iskanju kandidatov v posameznih občinah ni šlo, kar da je za novo stranko pričakovano. A po njegovem tako kot Slovenija tudi Ljubljana »potrebuje novo energijo – takšno, ki ni obremenjena s preteklimi aferami«. »Kandidat personificira zgodbo SMC, ki smo jo izvedli na nacionalni ravni predvsem v vrednotah,« je dejal Cerar.

In kaj obljublja Avbreht? Največji izziv zanj kot pravnika bo odpraviti dvom o zakonitosti in transparentnosti poslovanja MOL. Zato obljublja revizijo večjih projektov, bolj realno načrtovanje za naprej in večjo transparentnost postopkov. Pri tem napoveduje poseben poudarek tehnični specifikaciji javnih razpisov – »saj se tam odloča, kdo bo dobil posel« – s čimer bi dosegli ustreznejše cene. Tako Avbreht kot Cerar sta izpostavila, da je razvoj v preteklih letih potekal le v nekaterih delih Ljubljane, medtem ko so bili drugi zapostavljeni. V svojem programu Ljubljana, mesto novih priložnosti tako med drugim obljublja krepitev četrtnih centrov v vsaki od 17 četrtnih skupnosti, širjenje rumenih pasov proti obvoznici, »ekspresne« linije LPP do parkirišč P+R, velik poudarek pa daje tudi zagotavljanju poplavne varnosti.

Meni, da ga v primerjavi s sedanjim županom Zoranom Jankovićem odlikuje več širine. »Povsod, kjer so potrebna sodelovanje, popuščanje, usklajevanje mnenj, sedanjemu županu ni ravno uspelo,« je dejal Avbreht in dodal, da se težko spomni kakšnega res uspešnega javno-zasebnega partnerstva. »Morda je bil javni del v kakšnem primeru še uresničen, a zasebni partnerji ali niso kandidirali, ali so se umaknili, ali pa so danes v stečaju.«

Posebno pozornost bi Avbreht namenil tudi sporu med državo in glavnim mestom glede financiranja MOL. A premier Cerar danes ni dal kakšnih zagotovil, saj da v zadevo še nima vpogleda. Poudaril pa je, da je njegova dolžnost, da vse občine obravnava enakopravno.