Anketa Dela: Zoran Janković krepko v vodstvu

V Ljubljani in Mariboru najbolje kaže dosedanjima županoma.

Objavljeno
26. september 2014 23.01
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Dober teden pred lokalnimi volitvami se v Ljubljani nasmiha zmaga dosedanjemu županu Zoranu Jankoviću, a bi to lahko bila pirova zmaga, saj vse kaže, da njegovi listi v mestnem svetu ne bo uspelo zadržati absolutne večine. V Mariboru je županska tekma še bolj napeta, saj je sedanjemu županu Andreju Fištravcu tesno za petami nekdanji župan Franc Kangler, sam mestni svet drugega največjega mesta v državi pa bi lahko bil še bolj razpršen kot v Ljubljani.

A preden se poglobimo v rezultate prve raziskave javnega mnenja pred lokalnimi volitvami 5. oktobra za mestni občini Ljubljana in Maribor, poglejmo, kakšna bi lahko bila volilna udeležba. V obeh mestnih okoljih se obeta več kot 50-odstotna udeležba, v Mariboru celo nekoliko višja (55-odstotna) kot v Ljubljani (49-odstotna).

Pri tem je zanimivo, da nadpovprečno visoko namero po glasovanju izražajo starejši volivci, kar bi lahko bila voda na mlin zdajšnjima županoma, saj so ti volivci praviloma bolj zadržani do večjih sprememb. Druga značilnost pred volilno nedeljo čez dober teden je, da je med volivci še vedno veliko neopredeljenih. Sklepamo lahko, da bodo volilne preference bolj jasne proti koncu predvolilne kampanje.

Zato bomo v Delu v petek (zadnji dan, ko je to še možno) objavili še eno raziskavo javnega mnenja, ki bi lahko dala končni odgovor, kakšen volilni razplet lahko pričakujemo v Ljubljani in Mariboru - k tema dvema bomo dodali že raziskavo javnega mnenja v Kranju.

Sodeč po rezultatih ankete, lahko ugotovimo, da se v Ljubljani nasmiha še tretji mandat dosedanjemu županu Zoranu Jankoviću. Zanj bi, če bi bile volitve to nedeljo, glasovalo dobrih 40 odstotkov vseh volivcev, pri čemer je treba upoštevati tudi dejstvo, da je preostalih 40 odstotkov volivcev še vedno neopredeljenih. Edini, ki odstopa od preostalih konkurentov, je Damjan Damjanovič, čigar domet trenutno seže do 10 odstotkov. Ostali izzivalci bi osvojili manj kot dva odstotka (Nataša Sukič, Miha Jazbinšek, Zmago Jelinčič), preostali pa celo manj kot odstotek (Aleš Avbreht, Gregor Škerl, Marija Horvat).

Pri volitvah v občinski svet svet se Listi Zorana Jankovića sicer obeta zmaga, a ta ne bo niti približno takšna kot pred štirimi leti, ko je lista osvojila več kot polovico vseh mandatov. Tokrat bi ZLJ osvojila slabih 11 odstotkov, SMC slabih 10 odstotkov, ZL sedem odtsoktov, SDS 6, SD pa 5,6 odstotka.
Neopredeljenih je še vedno slabih 40 odstotkov volivcev.

V Mariboru je vse odprto

Županska tekma v Mariboru še zdaleč ni odločena. »Vstajniški« župan Andrej Fištravec, ki je pred letom in pol na nadomestnih volitvah prevzel vodenje drugega največjega mesta v državi po odstopu Franca Kanglerja, vodi z dobrimi 20 odstotki. Tik za njim se uvršča Kangler s 15,7 odstotka podpore, sledita pa jima še Anton Kranjc (SMC) z 8,6 in Tomaž Kancler (SDS) s 4,7 odstotka podpore.

Ostali županski kandidati imajo izjemno nizko podporo, pri čemer je neopredeljenih še vedno več kot 40 odstotkov volivcev. Zato lahko s precejšnjo gotovostjo napovemo, da se v Mariboru obeta drugi krog volitev za župana.

Med kandidatnimi listami za občinski mestni svet najbolje kaže Stranki Mira Cerarja, ki bi lahko osvojila več kot 12-odstotno podporo med Mariborčani, nato pa se zgostijo SDS s 7,9, Lista župana Andreja Fištravca s 7,3, SD 6,5 in ZL s 5,8 odstotka podpore. Na volitvah za mestni občinski svet je neopredeljenih še 36 odstotkov volilnega telesa.