Anketa Dela: Župan Ljubljane brez konkurence, napeto bo v Kranju in Mariboru

Janković bo najverjetneje ob večino v mestnem svetu. V Mariboru boj za drugo mesto. V Kranju izenačenje Bogataja in Trilarja.

Objavljeno
02. oktober 2014 20.24
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Danes opolnoči se začenja volilni molk pred nedeljskim odločanjem o izražanju ljudske volje v 212 občinah. V raziskavi javnega mnenja, ki smo jo opravili v Ljubljani, Mariboru in Kranju, napovedujemo zmago Jankovića ter tesne rezultate v Mariboru in Kranju.

Napovedovanje volilnih rezultatov je nehvaležno in nepredvidljivo, a z relativno veliko gotovostjo lahko z raziskavami javnega mnenja napovemo, da bomo v Ljubljani dobili zmagovalca županskih volitev že v prvem krogu, v Mariboru in Kranju pa napovedujemo drugi krog in veliko negotovost.

Ljubljanski župan Zoran Janković tudi v četrto (po nadomestnih volitvah pred letom in pol) lahko računa na zmago že v prvem krogu. V nedeljo bo verjetno dobil približno 70-odstotno podporo, kar je na ravni zadnjih lokalnih volitev. Ljubljančani se zdijo odločeni, saj so županu izražali odločno podporo ves čas izvajanja ankete brez večjih nihanj. Drugouvrščen bo Damjan Damjanovič, vendar za županom veliko zaostaja in se morebitni drugi krog trenutno zdi skoraj neverjeten. Drugačen razplet lahko pričakujemo pri volitvah v mestni svet, saj raziskava javnega mnenja napoveduje, da bo Lista Zorana Jankovića osvojila precej manj kot polovico vseh mandatov, kar pomeni, da bo moral župan v prihodnje sklepati kompromise in koalicije.

Za drugi dve mestni občini Maribor in Kranj napovedujemo na lokalnih volitvah drugi krog, saj nobenemu od sedanjih županov ne bo uspelo osvojiti več kot polovične podpore – ne Andreju Fištravcu iz Maribora ne Mohorju Bogataju iz Kranja.

Zdi se, da bo v Mariboru prava bitka za preboj v drugi krog volitev med nekdanjim županom Francem Kanglerjem in predstavnikom SMC Antonom Kranjcem. Po raziskavi javnega mnenja za Maribor med njima ni razlike, podrobnejši vpogled v dinamiko pridobivanja podpore pa pokaže, da ima Kranjc rahlo prednost. Če je v prvih dneh izvajanja ankete še nekoliko vodil Kangler pred Kranjcem, se je trend v zadnjih dneh spremenil, kajti če bi upoštevali le zadnje meritve, bi bil v prednosti Kranjc. Župan Andrej Fištravec uživa največjo podporo v Mariboru, a premalo za zmago v prvem krogu.

Še bolj napeta volilna drama se obeta v Mestni občini Kranj, kjer bo končna odločitev padla v drugem krogu volitev čez štirinajst dni. Župan Mohor Bogataj sicer vodi s 38,5 odstotka, vendar je izzivalec Boštjan Trilar zelo blizu s 36,7 odstotka podpore. Upoštevajoč statistično napako pa med njima ni razlike.