Celjski tlačani in knezi: Priložnostno prijavljeni

Celjske volilne obljube so iz časov obnove porušene domovine.

Objavljeno
22. september 2014 10.56
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Lokalne volitve se bližajo kot sopihajoči vlak, mi pa smo zaprti v avtomobilu, ki je obtičal na tirih pred celjsko ranžirno postajo in 5. oktobra nas bo zbilo. Da nas imata rada, nam z lokomotive vpijeta strojevodji Bojan in Marko, in da nam ne bo hudega.

Ljudska stranka si v Celju spet obeta gladko zmago in peti mandat za župana. Meščanom obljublja, da jih bo rešila poplav, obnovila mesto, ustanovila univerzo in zgradila telovadnico. Skrbeli bodo za zdravo okolje in v mestu zagotovili brezplačen brezžični dostop do interneta. Hm, če pripomnimo, imajo ga že povsod drugod, še po vaseh na Kozjanskem ... Kaj so v Celju čakali štiri, osem, 12 let?

Pa saj obljube in volilni programi drugih celjskih političnih strank in list niso nič manj historični. Socialni demokrati obljubljajo delovna mesta, stanovanja, otroška igrišča in zgodovinske atrakcije za turiste kakor v časih socialistične obnove po drugi vojni. Pa še na predvolilni konvenciji je njihov predsednik Dejan v zagato spravil celjskega predsednika Staneta, ko je rekel, da Celje potrebuje spremembe v občinski oblasti in je bilo potem Stanetu nerodno, saj je Bojanov prijatelj.

Celjska demokratska stranka še ni utegnila objaviti volilnega programa. A na fotografijah s predvolilne konference ni več njihove bivše poslanke Sonje. Iz tega sklepamo, da gresta predsednik Janko in županski kandidat Miloš na volitve brez bremen trenutnih razmer v stranki in da se za volilne plakate nista slikala v črtasti pižami. Tudi drugim mestnim listam še ni uspelo programov za volitve 2010 zamenjati z novimi. Sklepamo, da tlačanom veliko novega nimajo povedati. Zato ugibamo, da se bo upokojenska stranka zavzela za upokojence, zavezništvo bivše premierke za zavezništvo, krščanski demokrati pa za obiske pri športnikih – zadnja novica na njihovi spletni strani je obisk pri že pokojni legendi Stanku Lorgerju pred tremi leti.

Ne gre pa v Celju prezreti Cerarjevih punc. Tlačani smo iz parlamenta eno poslanko in enega poslanca odpoklicali in vanj poslali Janjo in Margareto ... A tudi bližnji Šentjur ima v Ljubljani zdaj dve, Cerarjevo Anito in Janševo Jelko. Zato se v Celju ne hvalimo, da smo mi mesto, oni pa še vedno le razpotegnjeni trg ...

Če pustimo ob strani, da tudi Karla po pomoti vsakič v parlament izvolijo v Žalcu, čeprav tam ne spi, in če pozabimo, kako je ljudski Franc lastno stranko vrgel iz parlamenta, ker je kandidiral v Ljubljani namesto v Krškem, naj pred oktobrskim trčenjem vlaka v naš crknjeni avtomobil posvarimo pred takšnimi kljukci.

V Celju podžupanja in kandidatka Darja stanuje v Stanetovi ulici, mladoletni sin pa na Ostrožnem. Morda je v mestu prijavljena, da ne bi na Ostrožnem kandidirala proti šefoma Marku in Petru. Če torej ne veste, koga voliti, tale predlog: volite sosede, ne tistih, ki kršijo zakon o prijavi prebivališča.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.