Civilne iniciative pri Avbrehtu

Predstavniki šestih iniciativ pri kandidatih SMC za župana in mestni svet Ljubljane.

Objavljeno
01. oktober 2014 20.03
Miro Cerar
Ma. J., Ljubljana
Ma. J., Ljubljana

Ljubljana – Kandidat SMC za župana Aleš Avbreht in nosilec liste SMC za mestni svet Dragan Matić sta se včeraj srečala s predstavniki nekaterih civilnih iniciativ (CI), ki so jima predstavili svoje težave. Avbreht je obljubil, da bo v primeru izvolitve z njimi sodeloval in da bo za vsako od 17 četrtnih skupnosti imenoval koordinatorja, ki bo skrbel za stik med županom in ČS. Srečanja so se udeležili predstavniki dveh iniciativ iz Polja, dveh iniciativ proti gradnji visokoenergetskih daljnovodov v naseljenih območjih ter CI Stara Ljubljana in CI Tržnice ne damo.

Skupno vsem govorom je bilo, da mestna (in državna) oblast ne upoštevata njihovih želja, interesov in pripomb, precej težkih besed pa je pričakovano padalo tudi po aktualnem županu Zoranu Jankoviću. »Projekti, s katerimi se je začelo nekaj premikati, so plod našega upora,« je dejala Minka Jerebič iz civilne družbe Spodnji Kašelj-Podgrad-Zalog in dodala, da se center bliskovito razvija, obrobje pa propada. Alenka Bizjak iz CI Tržnice ne damo je menila, da je mestna oblast ves čas kršila mestne odloke, kar se je v preteklih letih dogajalo s Plečnikovim stadionom pa označila za »škandal brez primere«.

Avbreht je poudaril, da na CI ne želi vplivati in ne želi, da bi se poistovetile s katero koli politično stranko, saj da potem niso več kritične, kar je njihovo bistvo. Ob koncu srečanja je dejal, da je izzivov ogromno, izpostavil pa je zagotavljanje varnosti in zdravega okolja, zagotavljanje osnovne infrastrukture, kot so vodovod, kanalizacija in ceste ter medsebojno sodelovanje. Matić pa je zagotovil, da obljube županskega kandidata veljajo tudi za bodoče svetnike SMC in da bodo inicativam njihova vrata odprta.