Damjanoviča podprle tudi civilne iniciative

Za neodvisnega ljubljanskega županskega kandidata še NSi in SDS, SLS pa za zdaj le neformalno.

Objavljeno
30. september 2014 20.02
Podpora Damjanu Damjanoviču
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Župansko kandidaturo Damjana Damjanoviča so pred Filharmonijo danes popoldne javno podprle združene ljubljanske civilne iniciative ter stranki SDS in NSi, tam pa je bil tudi kandidat za mestnega svetnika iz vrst SLS Janez Žagar.

Damjanovič je dejal, da je podpore omenjenih strank zelo vesel, še bolj pa, da so jo nadgradili predstavniki civilnih iniciativ Stara Ljubljana, Ljubljana je naša, Tržnice ne damo, Za Rožno dolino, Za zeleni Vič in tistih iz četrtne skupnosti Polje, saj se zavzema za mesto, ki je prvenstveno namenjeno meščanom.

Mojca Kucler Dolinar (NSi) je zatrdila, da je njihovo podporo dobil, ker v mestnem svetu nima svoje liste, je pa iz njegovega programa razvidno, da bi lahko NSi z njim iskreno sodelovala, saj so njegova programska izhodišča podobna njihovim. Po izvolitvi za župana bi mu to omogočalo tudi sodelovanje z vsemi svetniškimi skupinami.

Anže Logar je dodal, da SDS že od začetka predvolilne kampanje igra z odprtimi kartami. Sodelovali bodo z vsemi, ki demokracijo v mestu razumejo kot sodelovanje. Ker LZJ in Janković nista taka, je zanj razumljivo, da so podprli Damjanoviča, ki jim je programsko blizu in mu sodelovanje ni tuje. Prepričan je, da ima Ljubljana prvič priložnost, da v političnem delovanju res zaveje nov veter. Zanj je Damjanovič človek, ki upošteva moč argumentov in išče soglasje, ne pa da upošteva le argumente moči.

Janezu Žagarju je Damjanovič blizu, ker so tudi v SLS proti avtokraciji in za večje pristojnosti četrtnih skupnosti. Za formalno podporo temu kandidatu sicer še nima soglasja organov stranke, a bi do četrtka lahko o njej glasovali.

Marinka Kurilić iz iniciative Tržnice ne damo ga je podprla, ker kot eden redkih iniciative sploh posluša in ve, kaj je to »neuglašen orkester«.

Peter Mezek iz iniciative Za Staro Ljubljano pa je menil, da je osem let klientelizma in gospodarske korupcije dovolj in da meščani ne bodo volili Jankovića, ki navzven deluje všečno, v resnici pa ima občino za svoje podjetje. MOL si po njegovem zasluži župana gospoda, ki bo sposoben dialoga, ne le monologa.