Darko Sahornik v županski tekmi in na zatožni klopi

Včeraj se je tako vendarle pojavil na sodišču, kjer se je zagovarjal zaradi obtožbe jemanja podkupnine.


Objavljeno
25. september 2014 20.27
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Kandidat za župana in občinski svetnik občine Muta Darko Sahornik se je včeraj po več neuspešnih poskusih vročitve vabila le pojavil na sodišču, kjer se zagovarja zaradi obtožbe jemanja podkupnine.

To naj bi mu v gotovini izročil lokalni gradbinec, Sahornik pa pravi, da je šlo za donacijo za namiznoteniški klub. Na nadaljevanju sojenja bosta kot priči nastopila tudi oba Sahornikova županska protikandidata, Mirko Vošner in Bogomir Likar, ter zdajšnji župan Mute Boris Kralj.

Neuspešno vročevanje

Sodišče je Darka Sahornika, ki je eden od treh kandidatov za župana Mute, neuspešno vabilo na obravnave že od julija letos, a pošte ni nikoli prevzel. Ko je poskusil še sodni vročevalec, mu je odprla Sahornikova žena in dejala, da Sahornika ni doma.

Vročevalec ga je nato nekajkrat neuspešno poskušal priklicati po mobilnem telefonu, ko pa se je vendarle oglasil, je dejal, da je na poti na Hrvaško, od koder se ne bo vrnil vsaj do 26. septembra. Kot je povedala sodnica, je sodišče nato zaprosilo policijo za poizvedbo, ali je Sahornik res na Hrvaškem in »glede na ugotovitve policijske postaje Radlje se je izkazalo, da je Sahornik zavestno lagal«.

Včeraj se je tako vendarle pojavil na sodišču, kjer se je zagovarjal zaradi obtožbe jemanja podkupnine, zaradi česar ga je ovadil lokalni gradbinec Bernard Bauer. Ta je v času, ko je bil Sahornik občinski svetnik in predsednik komisije za izbor izvajalcev za vzdrževanje in pluženje lokalnih cest, od novembra 2009 do marca 2010 izvajal pogodbena dela za občino Muta.

Sahornik ne zanika, da je denar prejel

Obtožnica Sahornika bremeni, da je od Bauerja od vsakega izstavljenega računa zahteval dvoodstotno provizijo, nato pa še, naj mu Bauer izroči najprej 2000, nato pa čez mesec dni še 3000 evrov. Bauer zatrjuje, da je denar Sahorniku tudi izročil na njegovem domu.

Sahornik ne zanika, da je denar prejel, a pravi, da je šlo za 1600 in 800 evrov, ki mu jih je Bauer sam ponudil kot donacijo namiznoteniškemu klubu, katerega predsednik je bil Sahornik. Po njegovih besedah Bauer ni hotel skleniti donatorske pogodbe, pa tudi nobenega potrdila nista podpisala, saj »se ni hotel izpostavljati kot donator«, tako pa naj bi doniral tudi drugim društvom.

Sahornik pravi, da je prejeti denar nato v kuverti kot plačilo izročil igralcu namiznoteniškega kluba Darku Jamšku. V zagovoru je dejal, da ga je Bauer najverjetneje ovadil zato, ker leta 2010 ni več dobil posla v občini, saj ni izpolnjeval vseh razpisnih pogojev in ga je komisija pod vodstvom Sahornika izločila iz izbora. Na odločitev se je pritožil, nakar je moral državni revizijski komisiji plačati 10.000 evrov kazni.

»Nikoli nisem zahteval ali prejel podkupnine od Bauerja, denar, ki mi ga je izročil, pa ni imel nikakršne zveze z gradbenimi deli v občini Muta,« je dejal Sahornik, ki pa na vprašanja tožilstva včeraj ni odgovarjal.