Del Prestranka mora voliti v sosednji vasi Koče

V petek je 159 volilcev iz Prestranka in Žej prejelo vabilo na lokalne volitve na volišču v Kočah.

Objavljeno
30. september 2014 12.29
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Prestranek − Približno tretjina volivcev iz Prestranka bo morala v nedeljo namesto na volišče na domači osnovni šoli oditi v sosednjo vas Koče. Ugovor na volilno komisijo jim ne bo pomagal, ker pa nihče ne pojasni razlogov za spremembo, sumijo, da gre za manipulacijo.

V petek je 159 volilcev iz Prestranka in Žej prejelo vabilo na lokalne volitve na volišču v Kočah. To je bilo uvedeno ob letošnjih volitvah za državni zbor, a so vsi še volili kot ponavadi, na Osnovni šoli Prestranek. V petek pa so nekateri ugotovili, da jih za lokalne volitve čaka volišče v Kočah, in ne več na osnovni šoli v Prestranku, kar je povzročilo veliko ogorčenje.

Protest in ugovor podpisalo 64 Prestrančanov

»Takoj smo se organizirali in od soseda do soseda ugotavljali, kdo ima katero volišče. En sosed gre na eno volišče, drugi na drugo,« je pojasnila Magda Jakin Černe na novinarski konferenci, ki so se je udeležili Prestrančani in vsi kandidati za župana, ki so tekmeci sedanjega župana in kandidata Jerneja Verbiča.

Protest in ugovor je od petka do nedelje zvečer podpisalo 64 Prestrančanov, je še dejala ter nadaljevala: »Klicali smo na občino, hoteli smo priti do volilne komisije, prišli pa smo lahko le do uslužbenke, tajnice komisije. Mislili smo, da gre za pomoto, a so nam rekli, da ni pomota. Ogorčeni smo, ker nam je omejeno uveljavljanje ene izmed temeljnih človekovih pravic.«

Opeharjene se počutijo tudi zato, ker jim nihče noče pojasniti razlogov. »To je bilo po mojem namerno narejeno, razbiti volilno moč, voljo ljudi. Ljudje se bodo uprli in preprosto ne bodo hoteli na volitve v Koče,« je dejal domačin Stane Dolenc.

Na državnozborskih volitvah je volilo 269 volivcev

Prav tega se najbolj bojijo tisti, ki si želijo spremembe na postojnskem vrhu. Nekateri ocenjujejo, da gre za kazen vladajočih, ker Prestrančani glasujejo »narobe«: na državnozborskih volitvah je volilo 269 volivcev, od tega jih je 79 volilo stranke SDS, NSi in SLS, 190 pa druge stranke, med njimi 90 za SMC.

Tudi neodvisni kandidat za župana Alen Pranjič je prepričan, da gre za volilno geometrijo: »To ni bila niti napaka niti naključje. V Kočah ima sedanja oblast veliko podporo, v Prestranku pa je pač velikokrat ni imela. Zato so posegli v volilno bazo v Prestranku, ki pa si želi menjave oblasti,« je dejal Pranjič.

V občinski volilni komisiji tudi za Delo niso hoteli pojasniti razlogov za novo prestranško volišče, pravijo, da je bil sklep volilne komisije, sprejet 16. julija, objavljen na občinski spletni strani in oglasni deski.