Drugi krog – glasovi bi lahko ostali doma

Spektakel brez vsebine? Za nekatere je Fištravec že zmagovalec, za druge Kangler ni brez možnosti.

Objavljeno
06. oktober 2014 21.04
Lokalne volitve 2014 - soočenje Franc Kangler in Andrej Fištravec na Trgu svobode, 5.10.2014, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Maribor – Kako se bodo med tekmeca za županski stol Andreja Fištravca in Franca Kanglerja, ki sta v dvoboj zakorakala v spravljivem tonu, porazdelili glasovi privržencev drugih političnih strank, je še prezgodaj sklepati. Je pa mogoče, da bo v Mariboru še več volivcev kot zadnjo nedeljo ostalo – doma.

»Drugi krog prinaša dvoboj med nekdanjim in sedanjim županom, kar pomeni, da se volivci niso odločili za kakšno novo ime, torej za alternativo že videnemu,« je dejal nekdanji programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander. Po njegovem mnenju bo to bolj spektakel, na videz všečni spopad dveh močnih posameznikov, manj pa resna konceptualna debata o razvojni viziji in prihodnosti mesta: »To je po svoje škoda. Med 17 kandidati je vendarle bilo nekaj takih, ki gotovo imajo dobre ideje in bi po mojem morali odpreti novo poglavje v zgodbi mesta. Sedanji župan ni prepričal ljudi, da se je bistveno odmaknil od že videnih modelov vladanja mestu.«

»Trend razpleta prvega kroga so javnomnenjske raziskave napovedovale, tako da rezultat v resnici ni presenečenje. V drugem krogu se lahko še vse zgodi,« opozarja Maja Rečnik, svetovalka za komunikacije v skupini Spem komunikacije. »Pred osmimi leti, ko je bil Franc Kangler v vzponu, je v drugem krogu premagal Gregorja Pivca kljub 45 odstotkom, ki jih je Pivec dosegel v prvem krogu,« je spomnila.

Prezgodaj za napovedi

Kdo bi lahko tokrat v drugem krogu pobral več glasov privržencev drugih političnih strank, če se bodo odpravili na volišča, je po mnenju Rečnikove težko napovedati. V mariborskem odboru SMC, denimo, o podpori še niso govorili, je dejal vodja mestnega odbora SMC Andrej Špenga. Njihov kandidat Anton Kranjc – ta je po aferi z zamolčano sodbo izstopil iz SMC, bo pa najbrž sedel v mestnem svetu – je že napovedal, da ne bo podprl ne Fištravca ne Kanglerja. A ni nujno, da bo stališče SMC isto; po besedah Špenge bo o tem odločil lokalni odbor SMC, znotraj katerega naj bi tudi razčistili vse dogodke iz zadnjih dni, ki so jim po ocenah odnesli deset odstotkov glasov.

SMC je sicer na volitvah za mestni svet v Mariboru zasedla drugo mesto s šestimi sedeži, tik za njo je z enim sedežem manj SDS. Tudi v tej bodo o morebitni podpori kateremu izmed kandidatov v drugem krogu odločali na izvršnem odboru stranke, je povedal tajnik Renato Škerbinc. »Doslej o tem nismo govorili, ker smo računali, da se bo naš kandidat Tomaž Kancler prebil v drugi krog,« je dejal Škerbinc. Je pa dopustil možnost, da SDS v drugem krogu ne bo podprla nikogar.

»Bojim se, da bo šlo zelo malo ljudi na volitve. Glasovi bodo bolj ali manj ostali doma,« črn volilni scenarij in še slabšo udeležbo kot v prvem krogu volitev napoveduje kandidat SD za župana Metod Dolinšek. »Mislim, da je boj že dobljen. Kljub temu da sem zgrožen nad odstotkom, ki ga je dobil Kangler, Maribor le ni tako kratke pameti, saj ga je pred dvema letoma nagnal. Ne verjamem, da Fištravec potrebuje kakršno koli podporo kogar koli.«

Glede sodelovanja s Fištravcem, ki ga vidi kot novega starega župana, Dolinšek poudarja, da SD zanimajo le programska izhodišča in o tem so se pripravljeni pogovarjati ter prevzeti svoj del odgovornosti: »Če te ambicije pri njih ne bo, bomo pač opozicija.« Po njegovih besedah je Maribor v velikih težavah, občinska blagajna je v katastrofalnem stanju. Zdaj so se lahko leto in pol lovili in dobili posojilo, zdaj pa bo treba v štirih letih vsa bremena, ki se bodo usula, rešiti. Ne bodo mogli več blefirati.«

V mariborski obrtni zbornici so pred drugim krogom že izbrali svojega favorita, bolj so naklonjeni sedanjemu županu Fištravcu; ta je bil namreč po besedah predsednika zbornice Alojza Bučka doslej bolj dostopen, bolj se je bil pripravljen pogovarjati in pomagati, trudi se tudi pripeljati investitorje. Vendar bodo obema dali možnost, da povesta, kaj lahko postorita za obrtnike, ki jih zelo moti neurejenost industrijskih con.