Drugi krog volitev županov brez zmagovite SMC

V drugi krog 54 občin, pol milijona volilnih upravičencev. Največja občina z drugim krogom je Maribor, najmanjša Dobje.

Objavljeno
14. oktober 2014 19.16
mpi/lokalne volitve 2014
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Za dobrega pol milijona volivcev bodo le še danes in jutri odprta predčasna volišča po državi. V 54 občinah, kjer pred tednom niso izvolili župana, se najuspešnejša kandidata soočata to nedeljo. Največja občina z drugim krogom je Maribor, najmanjša Dobje.

Na predčasno volišče je včeraj prišlo nekaj manj volivcev kot pred dvema tednoma, smo včeraj popoldne izvedeli na mariborski občini. Sicer pa je pred štirimi leti drugi krog lokalnih volitev potekal v 74 občinah, v katerih je imelo volilno pravico 624.282 volivcev.

Drugi krog letos poteka v 54 občinah, od tega v 15 občinah z več kot deset tisoč volilnimi upravičenci, največje so Nova Gorica s 26.513, Novo Mesto z 29.658, Kranj 45.863 in Maribor s 93.279 volivci. V drugem krogu ni kandidata SMC, največja vladna stranka, ki je v svetniškem delu dosegla za SDS drugi rezultat, na lokalnih volitvah tako ne bo dobila župana.

Med 108 kandidati je bil najbližje izvolitvi v prvem krogu župan Lendave Anton Balažek, ki ga je volilo 49,69 odstotka glasujočih, z najslabšim rezultatom pa v drugi krog proti županskemu stolčku Izole stopa generalni sekretar Desusa Branko Simonovič s 14,4-odstotno podporo.

Po številu glasov sta zaradi velikosti občine na prvem mestu mariborski župan Andrej Fištravec s 14.198 in in nekdanji župan Franc Kangler s 6162 glasovi.

Podobno se v Desterniku spopadata sedanji župan Vladimir Vindiš (SDS) in nekdanji župan Franc Pukšič (SLS). Kangler je sedež izgubil po protestih, Pukšič po izvolitvi za poslanca DZ pred tremi leti. Med zanimive bo sodilo soočenje v Piranu med edinim temnopoltim politikom v državi Petrom Bossmanom (SD) in njegovim nekdanjim sodelavcem Sebastjanom Jeretičem, strankarsko pestro pa bo v Murski Soboti, kjer izbirajo med županom Antonom Štihcem (SDS, NSi) in nekdanjim šefom kriminalistov Aleksandrom Jevškom (SD).