Fištravec čaka izzivalca

V Mariboru rekordnih 17 kandidatov. Največ možnosti imajo Fištravec, Kangler in Kranjc.

Objavljeno
02. oktober 2014 23.17
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Maribor – »Leto in pol županovanja ocenjujemo za uspešno kljub dejstvu, da je mestni svet ostal isti in zato pogosto blokiral odločitve,« o mandatu pravi Andrej Fištravec.

Na nedeljskih volitvah se bo gotovo uvrstil v drugi krog, s kom se bo tam pomeril, pa ostaja neznanka.

Po anketi Dela med preostalimi šestnajstimi kandidati najbolje kaže Francu Kanglerju in Antonu Kranjcu iz SMC. Anketa Večera več možnosti daje Kanglerju, anketa Dnevnika pa Kranjcu. »Napočil je skrajni čas, da tako v državi kot mestu začnemo delati pošteno, strokovno in v skladu z načeli pravne države,« je poudaril Anton Kranjc. Proti županu Fištravcu je naperil očitek, da so na občini sklenili že 21 pogodb o svetovanju na različnih področjih, od tega jih je šest še aktualnih: »To pomeni, da na mesec za svoje delo porabi najmanj sedem županskih plač.«

Precej bolj umirjen je v letošnji kampanji Franc Kangler: »Nočem povzročati konfliktov in se prepirati.« V zvezi z reševanjem Športnega centra Pohorje celo prikimava Fištravcu, ker je nekaj pač treba storiti, da podjetje preživi. Zaradi razvpitih radarjev, ki so sprožili val protestov, ti pa pozneje njegov odstop, se je Kangler posipal s pepelom. »Napaka stroke je bila, da je radarje postavila na takšna mesta. Sem pa prevzel odgovornost,« je dejal Kangler, ki bi merilnike hitrosti zdaj odstranil s križišč in jih postavil tja, kjer jih hočejo imeti občani.

Prioriteta delovna mesta

Župan Andrej Fištravec je do predhodnika kritičen: »Čeprav smo pred letom in pol od nekdanje oblasti dobili v upravljanje mesto, ki mu je grozil finančni zlom, saj je bilo zgrešenih in slabih projektov za več kot 70 milijonov evrov, nam je uspelo zasnovati tudi aktivno gospodarsko politiko, ki z odpiranjem nekaterih investicij že kaže prve rezultate. V tem letu in pol smo ustvarili okoli šesto delovnih mest,« so izračunali v Fištravčevem štabu.

V novem mandatu bodo, napovedujejo, nadaljevali aktivno gospodarsko politiko, saj da ima Maribor možnost, da z novimi investicijami ustvari vsaj pet tisoč novih delovnih mest. »Mesto potrebuje nadaljevanje nujne prenove cest in druge komunalne infrastrukture,« pravijo Fištravčevi. Napovedujejo še, da bo sredi prihodnjega mandata v Mariboru delovala zasebna Ameriška univerza.

Kritični do župana

Čeprav so v iztekajočem mandatu v Fištravčevi ekipi stavili prav na tuje naložbe, pa županski kandidat LPR Stojan Auer enega od problemov v Mariboru vidi v tem, da je občina neprijazna do investitorjev. Do predvolilnih obljub konkurence je kritičen tudi Tomaž Kancler iz SDS, saj da so neuresničljive. »Zavzemal se bom za pošteno, prijazno in medkulturno mesto, kjer bodo socialne pravice in vrednote sobivanja postavljene na prvo mesto,« pravi Kancler. Podpora zadnjemu se vrti med slabimi petimi in sedmimi odstotki, še nekoliko slabše pa kaže Auerju in Metodu Dolinšku iz SD. Vendar Dolinšek anketam ne verjame: »V mestu me ljudje, ki me ne poznajo, ustavljajo in pravijo, da bodo glasovali zame.« Prepričan je, da kot razvojni ekonomist, ki se strokovno ukvarja z razvojem občine, dobro ve, kaj je treba narediti in kako združiti mesto v ključnih projektih za doseganje pospešene ekonomske rasti. Po Dolinškovih besedah je župan Fištravec namreč še bolj razdvojil ljudi, skupine in posameznike, ki so ga podpirali, pa so se od njega distancirali.

Do Fištravca so kritični tudi v Fronti za Maribor, v kateri pravijo, da se sedanji župan »še zdaleč ni približal temu, kar so občani od njega zahtevali in pričakovali«, ogorčeni pa so tudi nad ponovno kandidaturo Kanglerja. Spomnili so, da so se pred kratkim v Mariboru zgodili zgodovinski trenutki vstaj, ljudstvo pa je kot edino v državi na ulici odstavilo župana in zahtevalo zamenjavo mestne svetniške hobotnice. »Danes je vse drugače: ljudstvo je s spominom zlate ribice postalo popolnoma anemično, pasivno in popustljivo,« pravijo v Fronti za Maribor.