V Slovenske Konjice bi za županjo prišla iz Nemčije

Kandidatka SMC Aleksandra Tehovnik bo glasbeno nadarjena izzivalka lokalnih volitev v Slovenskih Konjicah.

Objavljeno
22. september 2014 20.43
aleksandra
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Slovenske Konjice, Zreče, Vitanje – V delu Dravinjske doline, ki še sodi v Savinjsko statistično regijo, imajo župani za izzivalce večinoma že izkušene protikandidate, SMC pa tako v Slovenskih Konjicah kot v Zrečah stavi na nova obraza. Bolje kaže zobozdravnici v Zrečah, ki jo je javnost že spoznala po hudih zapletih s koncesijo.

SMC je v Slovenskih Konjicah predlagala za županjo Aleksandro Tehovnik, ki je na lokalnem političnem prizorišču povsem nova. Uradno prebiva v Slovenskih Konjicah, a že nekaj let živi in dela v tujini – na severu Nemčije. Pred tem je delala v evropskem parlamentu, tudi študij je opravila v tujini, na Dunaju. To je po njenem prednost, saj lahko prenese dobro delujoče tuje prakse v lokalno okolje. Tistim, ki ji očitajo, da ne pozna domačega okolja, pa odgovarja, da »zelo intenzivno negujemo stik z domačim okoljem, doma preživimo veliko časa in že dlje časa načrtujemo selitev v Slovenijo«.

Poleg Tehovnikove se v boj za županski stol v Slovenskih Konjicah že drugič podaja Stanislav Podplatan. Tokrat mu je podporo izrekla KDS, čeprav je sprva zbiral podpise volivcev. Ni res, pravi, da jih ni mogel zbrati dovolj, ampak je odpovedala upravna enota, kjer jih niso zbirali vse dni. Sedanji župan Miran Gorinšek, SLS, se poteguje za tretji mandat, in zdi se, da ga ne skrbi, da mu ga volivci ne bi tudi tokrat zaupali.

Svoj tretji mandat si želi tudi zreški župan Boris Podvršnik, SDS. V politiki neznana, znana pa v občini in predvsem zelo dobro poznana županu je kandidatka SMC Špela Sovič. Zobozdravnica je pred dvema letoma širši javnosti povedala, da je ostala brez zaposlitve, ker je verjela Podvršniku, da bo v Zrečah dobila koncesijo, ki so jo kasneje podelili zdravstvenemu domu. »Za kandidaturo sem se odločila zaradi netransparentnega delovanja občine, ki sem ga izkusila na lastni koži,« nam je odgovorila.

Še en zreški kandidat je Zdenko Kovačec, SD, ki je že deloval kot občinski svetnik, potem pa odstopil, »ker ni imel občutka, da so ljudje in svetniki slišani«. Obljublja, da bo dal večjo moč občinskemu svetu in krajevnim skupnostim. Glasbenik je tudi neodvisni kandidat Mirko Polutnik, ki bo že tretjič izzival vitanjskega župana Slavka Vetriha, SLS, ki se poteguje za četrti mandat. V Vitanju se bo tako ponovil drugi krog prejšnjih lokalnih volitev, s to razliko, da Polutnika tokrat SDS skupaj z Desusom le podpira. Oba, Vetrih in Polutnik, pričakujeta zmago.

Ob zmagi vsaj nekaterih protikandidatov v teh treh občinah se zagotovo obetajo glasbene zabave. Aleksandra Tehovnik iz Slovenskih Konjic je znana tudi kot pevka slovenskih narodnih pesmi, Kovačec igra trobento v narodno-zabavnem ansamblu in je predsednik godbe na pihala, Polutnik pa je eden od Vitezov polk in valčkov.