»Gre za avtobusni prevzem SMC«

Osem članov jeseniške SMC trdi, da niso dobili vabila za zbor, kjer so potrjevali kandidate. Pritožba na upravno sodišče.

Objavljeno
16. september 2014 21.47
vidic/podpis koalicijskega sporazuma
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – SMC lahko na Jesenicah ostane brez kandidatov za občinski svet in župana. Nekateri člani jeseniške SMC so prepričani, da lokalni odbor ni pravilno določil kandidatov, zaradi česar so se pritožili na upravno sodišče. Odločitev bo pomembno zaznamovala volitve na Jesenicah.

Od nje bo namreč odvisno, ali bo SMC sploh lahko sodelovala v tekmi za svetniška mesta v občinskem svetu in za župana, za katerega kandidira podžupan Jesenic in predsednik lokalnega odbora SMC Miha Rebolj. Še do nedavnega je bil predsednik lokalne stranke Narcisa, ki se je tik pred volitvami pripojila k SMC.

Zaplet z vabilom na občni zbor stranke

Kandidatne liste za člane občinskega sveta in za župana bi moral po pravilih SMC s tajnim glasovanjem potrditi zbor članov lokalne organizacije, vendar najmanj osem članov SMC iz jeseniške občine na zbor članov sploh ni bilo vabljenih, trdi član SMC Boris Dolžan. Kot član stranke na oblikovanje liste SMC nima možnosti pritožbe, zato jo je vložil kot kandidat za člana občinskega sveta na listi SLS. Zakon o lokalnih volitvah namreč po njegovem določa, da lahko varstvo volilne pravice zahteva le kandidat za lokalne volitve ali predstavnik kandidature. Član stranke, ki ne kandidira, te možnosti nima.

Pritožbi držita zadevo »dva dni v zraku«

Miha Rebolj trdi, da so na zbor članov, kjer so potrjevali kandidate, vabili vse člane lokalnega odbora, da so o zboru in tajnem glasovanju o podpori kandidatom napisali zapisnik in ga poslali občinski volilni komisiji (OVK).

OVK nepravilnosti ni odkrila, je dejal sekretar Vitomir Pretnar, ki pravi, da so pritožbo z gradivom poslali na upravno sodišče, ki mora odločiti v 48 urah. Odločitev pričakujejo danes.

Miha Rebolj je prepričan, da sta pritožbi vložila nesojena kandidata SMC – Janko Pirc bi bil županski, Boris Dolžan pa svetniški –, ki sta razočarana, ker ju niso kandidirali. O morebitnih posledicah odločitve sodišča je dejal, da bo do odločitve »zadeva dva dni v zraku«.

»Sem ustanovni član SMC. Nato pa pride poslanka SMC Maruša Škoporec s četo Narcise in izpelje avtobusni prevzem«, o evidentiranja kandidatov SMC pravi Janko Pirc. Kot je dejal, je zaradi razočaranja nad SMC izstopil iz stranke in se za županski mandat poteguje na listi LDS. Poslanke SMC Maruše Škoporec nam včeraj ni uspelo priklicati za komentar.