Izločili kandidate koprske SD

Stranka se je pritožila na upravno sodišče, odločiti mora do jutri.

Objavljeno
17. september 2014 00.30
Slovenija.Ljubljana.21.11.2008 Marijan Krizman na 2. izredni seji drzavnega zbora.Foto:Matej Druznik/DELO
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Po vseh nesrečah, ki so letos doletele občinski odbor stranke Socialnih demokratov v Kopru in potem, ko so z muko v zadnjem hipu sestavili dve kandidatni listi za prihajajoče volitve, je zdaj občinska volilna komisija izločila kandidature 12 članov SD za mestni svet in Tatjane Magdalenič za županjo Kopra.

Razlog za takšno odločitev: nepravilen postopek kandidiranja. Toda SD se je že pritožila na upravno sodišče. Miloš Senčur, predsednik koprske volilne komisije, je pojasnil, da so iz dokumentacije, ki jo je stranka SD priložila dvem kandidatnim listam, ugotovili, da niso izpeljali kandidacijskega postopka po pravilih občinskega odbora.

Kandidatne liste bi moralo predlagati predsedstvo lokalnega odbora stranke, ki bi ga morali potrditi na volilni konvenciji lokalnega odbora (sestavljenega iz prebivalcev občine), s soglasjem predsedstva SD na državni ravni.

»V sedanjem primeru pa je državno predsedstvo SD oblikovalo predlog liste, predlagalo imena članov konvencije in potem soglašalo s predlogom, ki ga je oblikovalo samo državno predsedstvo stranke SD. Mi smo stranko pozvali, naj nam predložijo dokument, da je ti dve kandidatni listi oblikoval pristojni organ, vendar dokumenta nismo dobili,« je povedal Miloš Senčur in dodal, da so imeli v SD 48 ur časa za pritožbo na upravno sodišče, ki bo po prejemu pritožbe odgovorilo najkasneje v 48 urah.

Marijan Križman, ki je sam na drugem mestu trenutno umaknjene kandidatne liste za občinski svet, pa je povedal, da v volilni komisiji niso upoštevali vseh pojasnil. »Namreč, da ima stranka na državni ravni statut, ki predvideva tudi možnost, kaj se zgodi, če stranka na lokalni ravni preneha delati. V tem primeru pravilnik lokalnega odbora ne more priti več v poštev in mora poseči višje strankarsko telo v skladu z določili statuta stranke, kjer je v takih primerih predviden način sestave kandidatne liste in vložitve kandidature. In v SD smo se držali natanko pravil statuta. Zato je pobudo namesto lokalnega predsedstva prevzelo predsedstvo stranke na državni ravni. Prepričan sem, da bo upravno sodišče, ki bo delovalo kot prizivno sodišče in na odločitev ne bo več možne pritožbe, dalo prav nam in da bomo na volitvah sodelovali z okrnjeno listo. Te svari so natančno proučili pravniki stranke, ki jim zaupam. Če bi volilna komisija pogledala naš statut stranke, bi razumela,« je dejal Križman.

Miloš Senčur je pojasnil še, da zaradi take zavrnitve SD v petek še ne bo med objavljenimi kandidatnimi listami v Kopru. Če bo sodišče pritožbi ugodilo, jih bodo dodali na seznam. Povedal je še, da so z dveh drugih kandidatnih list izbrisali dve kandidatki, ker nista imeli pasivne volilne pravice – nista imeli državljanstva. Zato tudi nista mogli niti kandidirati.