Janković izgubil absolutno prevlado, a ohranja udobno večino

Volitve v Ljubljani: Leta 2006 je Janković zbral 82.000 glasov, tokrat je na volitve prišlo le 81.000 volivcev.

Objavljeno
06. oktober 2014 21.12
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Suverena zmaga Zorana Jankovića kljub izgubi absolutne večine njegove liste v mestnem svetu pomeni, da večjih sprememb pri vodenju največje slovenske občine v novem mandatu ni pričakovati.

V glavnem mestu je umirjena in medla kampanja, v kateri je izstopal le Zoran Janković, prinesla pričakovan rezultat. Precej povedna je pri tem nizka volilna udeležba, ki je bila le 35,8-odstotna. To je skoraj deset odstotnih točk manj kot na ravni države ali kot pred dvema letoma na nadomestnih volitvah župana Ljubljane. Pregled lokalnih volitev od leta 2006 pokaže, da je bila udeležba v Ljubljani tokrat prvič krepko nižja kot na državni ravni – leta 2006 je bila celo višja, štiri leta kasneje pa skoraj enaka. Pri tem je zanimiv podatek, da se je kljub povečanju števila volilnih upravičencev v zadnjih osmih letih v nedeljo na volišča odpravilo manj Ljubljančanov (81.620), kot jih je pred osmimi leti oddalo glas samo za Zorana Jankovića. Zanj jih je takrat glasovalo 82.251.

Tokrat je po do včeraj preštetih 99,68 odstotka glasov zanj glasoval 45.701 volivec, kar je dvainpolkrat več kot za Damjana Damjanoviča, ki je zbral dobrih 23 odstotkov glasov. Jankovićeva zmaga je torej suverena in nesporna, slab odziv volivcev pa je posledica javnomnenjskih napovedi, ki so kazale na vnaprej znan rezultat oziroma gladko zmago Jankovića v prvem krogu, pa tudi pomanjkanja prepoznavnih in kompetentnih protikandidatov. Uveljavljene desne stranke svojih kandidatov sploh niso imele, usihajoča SD je ponudila neprepoznavno kandidatko, Desus boja za županski stol ni vzel prav resno, novonastalim levim strankam pa je zmanjkalo časa (in volje), da bi ponudile ljudi, ki bi se lahko merili z Jankovićem. Hkrati se nobeden od enajstih protikandidatov z njim ni upal spustiti v dvoboj v zvezi z vse številnejšimi sumi, povezanimi z vodenjem občine.

Gradil na poudarjanju opravljenega dela

Poudarjanje rezultatov preteklega dela, na čemer je Janković gradil kampanjo, se je torej izkazalo za pravo odločitev. Ne pa tudi odločitev večine protikandidatov, ki so predvsem poudarjali enakomeren razvoj vseh četrtnih skupnosti (kot protiutež velikim vlaganjem v center mesta v zadnjih letih). To dokazujejo delni rezultati volitev v četrtne skupnosti, ki kažejo, da bi lahko Lista Zorana Jankovića (LZJ) zmagala v prav vseh 17 četrtnih skupnostih.

Kljub evforiji ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev neuradni rezultati po skoraj vseh preštetih glasovnicah kažejo, da so Jankoviću afere in sumi vendarle nekoliko načeli podporo. Dobrih 57 odstotkov glasov je manj, kot je dobil na prejšnjih treh volitvah, v mestnem svetu pa v prihodnjih štirih letih prvič ne bo imel absolutne večine. Izgubil je štiri svetniške sedeže, a z 21 svetniki (od skupaj 45) vendarle ni pričakovati večjih težav pri vladanju in uveljavljanju odločitev. Večina je dovolj udobna, da sklepanje koalicije bržkone ne bo potrebno. Znano je, da je Janković ob sestavljanju vlade na državni ravni pred tremi leti pokazal, da sklepanja kompromisov in popuščanja ni vešč. Izjema pri uveljavljanju županove volje prek LZJ bi bile lahko le zelo sporne odločitve mestnega sveta, ki je najvišji organ odločanja v MOL, kakršni sta bili v zadnjem času nakup prostorov za Lekarno Ljubljana v Vili Urbana ali prostorski načrt za zidavo hiš na travniku v Kosezah. V takšnih primerih bo Janković zaveznike najverjetneje iskal pri Desusu in SD, morda tudi SMC.

V prihodnjih štirih letih torej pri vodenju občine ni pričakovati večjih sprememb, mestni svet bo ostal potrjevalec odločitev župana, tako dobrih kot spornih, raznolika opozicija pa se bo morala dobro organizirati in povezati, če bo hotela preprečiti katero od spornih odločitev. Javnost bodo bržkone še naprej razburjali kriminalistični in sodni postopki proti županu. Pričakovati je, da bo kmalu sedel na zatožno klop zaradi poslov v Mercatorju in da se bo v novem mandatu razjasnilo, ali so številni sumi, da je ravnal nezakonito ob gradnji Stožic in pri prodaji zemljišča ob Vojkovi cesti (zadeva Tritonis), utemeljeni. Kot je znano, je Janković napovedal, da bo odstopil le, če bo obsodba pravnomočna.