Kandidati za svetnike obljubljali nagrado v zameno za preferenčni glas?

Policija v občini Prevalje preiskuje sum kršitve na lokalnih volitvah. Osumljenca z nadpovprečnim številom glasov.

Objavljeno
14. oktober 2014 12.09
Lokalne volitve 2014,volišče v krajevni skupnosti Ajdovščina,Ljubljana Slovenija 05.10.2014
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Prevalje − Za zdaj neznani kandidati za občinske svetnike v občini Prevalje naj bi volivcem obljubljali nagrado v zameno za preferenčni glas. Koroški policisti preiskujejo sume kaznivega dejanja kršitev proste odločitve volivcev. Kazensko ovadbo je podala občinska volilna komisija Občine Prevalje.

»Ker je zadeva še v fazi preiskave, vam podrobnosti še ne moremo posredovati,« so navedli na Policijski upravi (PU) Celje. Sporočili so le, da se ovadba nanaša na sum kaznivega dejanja kršitev proste odločitve volivcev po prvem odstavku 151. člena kazenskega zakonika.

Ta pravi, da kdor »koga s silo, resno grožnjo, podkupovanjem, preslepitvijo ali na drug nedovoljen način prisili ali nanj vpliva, da pri volitvah ali glasovanju glasuje ali ne glasuje ali da ne glasuje veljavno ali da glasuje za ali proti določenemu predlogu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta«.

Gostinca z izstopajočim številom preferenčnih glasov

O kriminalistični preiskavi na Prevaljah je sicer danes prvi poročal časnik Večer. Ta navaja, da je bilo po neuradnih virih opozoril o domnevnih nepravilnostih pri pridobivanju volilnih glasov zlasti v treh dneh predčasnega glasovanja več, po navedbah časnika pa se nanašajo na predvolilno nagovarjanje volivcev, ki so ga opravljali kandidati nestrankarske Liste za ljudi, znani gostinci Bernard Pačnik in Rafael Škufca.

Slednja sta prejela največ preferenčnih glasov, večino že na predčasnem glasovanju, oba pa sta izvoljena tudi v občinski svet. Časnik dodaja še, da sta Pačnik in Škufca izmed vseh izvoljenih svetnikov dobila izstopajoče število preferenčnih glasov.

Neuradno se očitki o domnevnih kršitvah nanašajo na domnevno sporne metode pozivanja k volitvam na predčasnem glasovanju in domnevno nagrajevanje glasovanja z brezplačnim pivom pred volitvami in po njih oziroma podobnimi oblikami nagovarjanja volivcev, še navaja Večer.

Na letošnjih lokalnih volitvah v Občini Prevalje je bil edini županski kandidat dosedanji župan Matic Tasič. V 17-članskem občinskem svetu pa je največ svetnikov, to je pet, dobila omenjena Lista za ljudi, po dva so dobili Desus, Nestrankarska lista za Občino Prevalje, lista Delamo za Občino Prevalje, SDS in SMC ter po enega SD in NSi, je razvidno iz poročila občinske volilne komisije o izidu volitev. Prevaljski svetniki se bodo na konstitutivni seji sestali v četrtek.