Kandidati ZL za konec koruptivne vladavine županov

Združena levica: »Stanovanja so skupno dobro, so za dobrobit ljudi, ne pa za profite bank in špekulantov!«

Objavljeno
16. september 2014 18.07
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Združena levica (ZL) je na današnji novinarski konferenci predstavila županske kandidate, ki se bodo za županska mesta na oktobrskih volitvah potegovali v večjih krajih.

Za županjo Ljubljane predlagajo pisateljico in aktivistko Natašo Sukič, za župana Kopra pa ekonomista Tomaža Slavca. Kandidati ZL se bodo zavzemali za konec koruptivne vladavine županov.

Poslanec in predsednik ZL Luka Mesec je opozoril na neenakost v kapitalizmu in na 400.000 Slovencev, ki živijo pod pragom revščine. Za dosego demokratičnega in ekološkega socializma bodo po njegovem mnenju potrebne spremembe na vseh ravneh družbe. ZL se podaja na lokalne volitve, da ljudem povrnejo pravico do mest, ki so si jo v zadnjih 20 letih prisvojili vaški šerifi in njihovi pajdaši, ter obnovijo vladavino ljudstva, je poudaril.

ZL kandidira na 41 listah, a ne v vseh občinah z istim imenom.

Kandidatka ZL za ljubljansko županjo Nataša Sukič se je za kandidaturo odločila, ker je »demokratična socialistka« in ker želi po svojih najboljših močeh prispevati v boju za »pravico do mesta«. V zadnjih 30 letih družbenega aktivizma je namreč, kot pravi, prišla do sklepa, da se boj za pravičnejšo družbo ne more zaustaviti »na mejah civilne družbe«. »Mejo med civilno družbo in politiko moramo odstraniti in v skupnih zadevah odločati skupaj,« je jasna Sukičeva.

Kandidat za koprskega župana Tomaž Slavec pa je poudaril, da se zavzemajo za sistemske spremembe, za boljši odnos do človeka ter za takojšnje ukrepe v danih okoliščinah - zavzemanje za neposredno demokracijo, odločanje prebivalstva o investicijah, reševanje stanovanjske problematike.

V ZL namreč poudarjajo, da je v Sloveniji je trenutno več kot 100.000 praznih stanovanj, »ki so bila zgrajena v letih debelih krav. Na drugi strani pa imamo enega od najvišjih deležev mladih v Evropi, ki morajo živeti v hotelu mama.« »To bomo končali,« napovedujejo.

Na današnji konferenci so se predstavili tudi županski kandidati ZL: Peter Rižnar (Maribor), Romeo Varga (Murska Sobota), Peter Dirnbek (Brežice), Franc Plut (Straža), Davor Tavčar (Škofja Loka) in Evgen Primožič (Pivka).