Kandidatura župana Franca Hudoklina za sodišče ni sporna

Šentjernejski župan se bo lahko potegoval za nov mandat. Za ustavno sodišče kandidatura ni bila sporna.

Objavljeno
15. september 2014 20.14
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Šentjernej – Šentjernejski župan Franc Hudoklin pred volitvami ne bo izločen iz tekme za še en mandat. Občinska volilna komisija (OVK) se bo po besedah predsednice Klementine Zeme odločila jutri, upoštevala pa bo odločbo upravnega sodišča, za katerega kandidatura ni sporna.

»Imam informacijo, odločbe upravnega sodišča pa še ne. Ker sta sporni tudi kandidaturi list SD in Desus, o katerih se sodišče še ni izjasnilo, bomo počakali še na to in se o vsem ponovno odločili. Vse mora biti znano do četrtka, ko bo žrebanje vrstnega reda na kandidatnih listah,« je za Delo povedala predsednica OVK Klementina Zeme.

Kandidature so bile zavrnjene zaradi nejasnosti, ali je bilo glasovanje za kandidate tajno, kot zahteva zakon, ali javno. Sodišče je verjelo Hudoklinu in SLS, da je šlo za napako v zapisniku. Podobno se je menda zgodilo Desusu, večji problem pa je po besedah Zemetove SD. »Njihovo vztrajanje, da je najbolj demokratično, če se sami odločijo, ali bodo glasovali tajno ali javno, zadnje so potrdili na seji komisije, je simpatično, a zakon je jasen. Spoštovali bomo odločitev sodišča,« je dejala.

Ni razlogov za zavrnitev

Hudoklina, ki se zaradi katastrofalnih poplav v občini od petka ponoči ubada s hujšimi problemi, je odločba sodišča čakala na faksu na občini včeraj zjutraj. Sodišče zanj in za SLS, ki je vložila njegovo kandidaturo, ni našlo razlogov za zavrnitev in je zadevo vrnilo v ponovno odločanje OVK.

Franc Hudoklin, ki vodi občino Šentjernej od njenega nastanka in se bo potegoval že za šesti mandat, je prepričan, da gre za nepotreben zaplet; komisiji so namreč dostavili dokaze o tajnem glasovanju in napaki v zapisniku. Zemetova je dejala, da je bilo to po izteku roka, zato je bila kandidatura zavrnjena, češ da bi jim v nasprotnem zagotovo očitali pristranskost, odločbo sodišča pa bodo upoštevali.