Kontič velenjski favorit v drugem krogu, izzivalec neznanka

Kontič obljublja neprofitna stanovanja, protikandidate skrbi prihodnost doline, vsi so za hitro cesto.

Objavljeno
24. september 2014 19.32
Bojan Konticc
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje – Čeprav za SD v njeni tradicionalni šaleški volilni utrdbi vselej ni bilo lahko, njihov Srečko Meh je tako svoj četrti mandat na županskem stolu proti Francu Severju iz SDS leta 2006 osvojil šele v drugem krogu, potem pa odšel za poslanca, se strankarskemu vrstniku in funkcionarju Bojanu Kontiču letos lahko prav tako zgodi drugi krog.

Neznanka, o kateri si tudi dobri poznavalci velenjske politične scene ne upajo ugibati, je vprašanje, kako se bodo Velenjčani odzvali na izstop Franca Severja iz SDS in na njegovo kandidaturo s podpisi volivcev. Sever se je že leta 2010 kot kandidat SDS Kontiču približal s 43 odstotki glasov. Bo tradicionalno volilno telo SDS v Velenju volilo Severja ali uradnega kandidata SDS Antona de Costo?

Tudi Sever brez težav nabral podpise

Na morebitni drugi krog bo poleg tega vplivala še ena neznanka. Županski kandidat SMC Matej Jenko doslej ni bil aktiven v politiki, a SMC je julija na državnih volitvah v dveh tukajšnjih volilnih okrajih dobila 33 oziroma 28 odstotkov glasov. Bodo volivci tudi med kandidati za župana izbirali podobno ali raje volili obraze?

Kontič, ki ima tako kot njegov dolgoletni predhodnik Meh v mestnem svetu trdno zavezništvo z Desusom, se je morda prav zaradi omenjenega tokrat odločil, da ne kandidira le kot kandidat SD, temveč tudi s podporo volivcev – zbral je več kot pol tisoč podpisov volivcev. A s podpisi volivcev za kandidaturo in samo dan, dva pred iztekom roka za njeno oddajo ni imel težav niti Sever …

Skrb zaradi naraščajoče brezposelnosti

Peti velenjski pretendent na županski stol je Ivan Zacirkovnik, ki ga predlaga na nacionalni ravni ugašajoča LDS. Zacirkovnik, povsem neizkušen v politiki, stavi predvsem na podporo mladih. Medtem ko je sta Jenko in Sever podjetnika, de Costa upokojenec, Kontič pa župan, Zacirkovnik s številnimi velenjskimi mladimi volivci deli usodo. Je namreč brezposeln in uvrščen na prednostno listo občine za pridobitev neprofitnega stanovanja v objektu na Gorici, ki bi moral biti že zdavnaj dograjen.

Aktualnih predvolilnih debat med kandidati je precej. Skrbi jih naraščanje brezposelnosti, ki je letos sicer upadla. Državne ceste v občini so v slabem stanju, hitre ceste ob tretji razvojni osi na Koroško in do avtoceste v Savinjski dolini še ni.

Zaradi termoelektrarne je daljinsko ogrevanje v dolini poceni, vse pa skrbijo komunalne cene. Dolgoročna prihodnost Šaleške doline je odvisna od dokončanja šestega bloka elektrarne in od finančne konsolidacije premogovnika. Nad dolino visijo tudi grožnje Gorenja in drugih podjetij, na primer Plastike Skaza, da bodo morali ukinjati delovna mesta in proizvodnjo seliti tja, kjer imajo boljše prometne povezave.

Cesta predvsem kot priložnost za razmah turizma

A če so kandidati večinoma podobnih mnenj o problemih, s katerimi se bo moral še naprej soočati novi župan, so si vsaksebi, kako se je naštetim problemom streglo v preteklosti. De Costa meni, da bi SD, ko je bila na oblasti, morala imeti močnejši vpliv na državno politiko na področju infrastrukture in energetike.

Jenko razume cesto predvsem kot priložnost za razmah turizma, saj je po njegovem Velenje s tremi jezeri in vsem ostalim primerljivo s Portorožem. Kontič bo na vlado pritisnil z argumenti drugega največjega domačega izvoznika Gorenja. Tudi Sever omenja večji politični pritisk na državo. Zacirkovnik pa dodaja, da vse to podpira.

De Costa se sprašuje o nasedli investiciji

Če smo omenili stanovanja na Gorici, povejmo še, da je v Kontičevem mandatu občina ljudem rešila 250 stanovanjskih vprašanj, na Gorici pa jih čaka še 132. Od 22 milijonov pol investirata občina in republiški stanovanjski sklad, pol podjetnik Tomaž Ročnik.

Zamenjali so izvajalca del, na gradbišču so težave s posedanjem in vodo, banke so se umaknile iz kreditiranja gradnje. De Costa predlaga premislek, če ne gre morda za nasedlo investicijo, Kontič pa obljublja, da bodo stanovanja spomladi 2015 dokončana.

Na velenjskih forumih večina navija za svoje strankarske kandidate, pač po politični pripadnosti ter po udomačenem običaju zmerja nasprotne kandidate, posamezniki pa napovedujejo zmago Kontiča v drugem krogu, Jenku podžupansko mesto, v mestnem svetu pa močno koalicijo SD, SMC in Desus.

A to so že volitve v mestni svet. V njem je SDS imela skoraj tretjino svetnikov, zdaj pa jih je Sever večino zvabil na svojo listo.