Macedoni in Zupanova v Novem mestu stavita na iskrenost

Kandidata sta glede svoje zmage in glede na doslej izrečeno podporo pred odločilnim krogom volitev optimistična.

Objavljeno
13. oktober 2014 14.40
ima-macedoni
Novo mesto − Med novomeškima županskima kandidatoma, 55-letno skupno kandidatko SD, Zveze za Dolenjsko in SLS Mileno Kramar Zupan ter 41-letnim kandidatom s podpisi volivcev Gregorjem Macedonijem tako rekoč ni programskih razhajanj. Pred drugim krogom volitev se v ospredje postavlja predvsem vprašanje iskrenosti pri njunih napovedih preglednega vodenja občine.

Kot poudarjata županska kandidata, sta glede svoje zmage in glede na doslej izrečeno podporo pred odločilnim krogom volitev optimistična. Oba tudi zatrjujeta, da bi kot župana delovala pregledno in pošteno ter da glede kadrovskih vprašanj ne bi kupčevala.

Merilo za kadrovanje sposobnost in poštenost

Njun predvolilni boj se tako nadaljuje predvsem v znamenju oznanjanja lastne iskrenosti. Macedoni, na primer, poudarja, da je na občini nujna sprememba načina dela in miselnosti ter sebe in svojo ekipo predstavlja kot poroka za takšno delovanje. Hkrati pa v njegovem štabu Kramar Zupanovi odrekajo avtonomnost in predvidevajo, da bi delovala po navodilih svojih predlagateljev.

Kramar Zupanova je medtem za STA zatrdila, da bi bila pod njenim županovanjem edina kriterija kadrovanja in delovanja v občini sposobnost ter poštenost.

Njena vrata so odprta za vse novoizvoljene predstavnike strank in list, zavrača pa diskreditacijo in namigovanja, da je pri svojem zavzemanju za sodobno, urejeno in razvito občino neiskrena ter da jo pri tem ovirajo, kot jih imenuje nasprotni tabor, stare sile njene tako imenovane mavrične koalicije. Gre za podcenjevanje volje volivcev in osebno omalovaževanje, meni Kramar Zupanova.

Macedoni »iskreno zavezan spremembam«

Macedoni pa je za STA poudaril, da je na novomeški občini nujna sprememba načina dela in miselnosti. Kar pomeni, da nočejo, da je glavni temelj nove koalicije kadrovski dogovor, temveč da to postanejo konkretni programi in strokovnost.

Njihova zaveza spremembam je iskrena, je zatrdil in dodal, da so ga nasprotniki poskušali diskreditirati. Kot je dejal na zadnji novinarski konferenci, je bil v njegovo diskreditacijo, ki se je začela že na majski seji občinskega sveta, po njegovem mnenju vpleten tudi največji slovenski dnevnik.

Macedoni je svojo kampanjo v obliki okroglih miz Iniciative Novo mesto 2020 začel že marca, pred prvim volilnim krogom pa so v njegovem štabu tekmece z namenom skrbi za okolje pozvali, »naj svojo predvolilno nesnago počistijo z ulic«.

V boj in drugi krog tudi leta 2010

Macedoni, diplomirani inženir elektrotehnike, je bil tesno povezan z delovanjem zavodov Društva novomeških študentov. Več let je vodil novomeško založbo Goga. Od tam se je preselil v družbo Trimo Investment oziroma sedanji Trimo MSS, kjer je zaposlen kot izvršni direktor.

Milena Kramar Zupan je doktorica ekonomije in direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto, pred tem pa je vodila nekaj drugih podjetij.

Po neuradnih podatkih državne volilne komisije je Kramar Zupanova v prvem krogu zadnjih volitev dobila 21,3 odstotka glasov, drugouvrščeni Macedoni pa 19,8 odstotka. Za mesto novomeškega župana sta se kandidata potegovala že v prvem krogu volitev leta 2010.