V Ljubljani in Kopru slavita Janković in Popovič

V Mariboru za izvolitev potreben drugi krog - Andrej Fištravec  je dobil 42,5 odstotka, Franc Kangler pa 18,4 odstotka.

Objavljeno
05. oktober 2014 20.48
suhadolnik PS
S.P. Delo.si, dopisniki
S.P. Delo.si, dopisniki

Ljubljana, Maribor, Koper - Na županskih volitvah v Ljubljani je v prvem krogu slavil Zoran Janković, za katerega je glasovalo 63,8 odstotka volivcev.V Mariboru bo za izvolitev župana potreben drugi krog; vanj sta se uvrstila Andrej Fištravec (42,5 odstotka) ter Franc Kangler (18,4 odstotka), kažejo vzporedne volitve, ki jih je Mediana izvedla za RTVS, POP TV in Planet TV.

Aktualni in tudi prihodnji župan Ljubljane Zoran Janković je rezultate lokalnih volitev pričakal na Cankarjevem nabrežju v srcu Ljubljane in ob bučnih pozdravih njegovih privržencev. »To, kar smo naredili v Ljubljani je realna ocena. To dobro delo smo, kot sanje, želeli prinesti tudi na državno raven, a državljani tega niso sprejeli. Zame je tista zgodba zaključena,« je bil Jankovićev prvi komentar rezultatov.

Novi-stari župan je »pomirjen« in »hvaležen« volilcem, ki so mu zaupali in cenijo njegovo delo in delo njegove ekipe. Janković napoveduje, da bo njegova »najboljša« ekipa izvrstno delala še naslednja štiri leta. »Mogoče je zdaj čas, da končno začnemo tudi v Sloveniji spreminjati in ceniti tiste, ki svoje delo dobro opravljajo.« Kot »pravilno« je ocenil tudi večino, ki mu jo je z listo uspelo zasesti v mestnem svetu, saj če Ljubljančani želijo »razvoj tudi naprej«, potrebujejo tudi listo Zorana Jankovića.

Janković, kot kaže, ni obupal niti nad državno politiko, saj je napovedal vrnitev Pozitivne Slovenije, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah izpadla iz državnega zbora. »Vrača sem mi zaupanje, da se bo spremenila tudi družba, da bomo končno začeli govoriti tudi o dobrih stvareh, ki nas čakajo in ne bomo iskali samo afer. Stranko bomo začeli postavljati na novo, za nove volitve. Stranka je nastala iz Liste Zorana Jankovića in zdaj smo se vrnili h koreninam. ZJ bomo kot filozofijo in vsebino čez nekaj časa vrnili tudi stranki,« napoveduje župan Ljubljane. Janković je prepričan, da vsaka vlada mora najti skupni jezik z glavnim mestom, kar je poskušal narediti z vsemi prejšnjimi vladami. »Upam, da bom srečne roke tudi z gospodom Cerarjem,« pravi. Novemu županu je čestital tudi nekdanji predsednik Danilo Türk.

Jankovićev glavni izzivalec Damjan Damjanovič je povedal, da Jankoviću želi vse v najboljše v naslednjem mandatu in da nad rezultatom ni presenečen, saj so že ankete napovedovale 30 odstotnih točk razlike med njim in Jankovićem. Dejal je, da je ponosen, da je dobil več glasov, kot vsi ostali kandidati, kar pomeni, da so ljudje slišali, kar je hotel povedati.

 

Maribor

»Mislim, da se bomo morali malo pomeniti o preteklosti,« strategijo za drugi krog volitev kuje mariborski župan Andrej Fištravec. »Vsi projekti, ki so bili narejeni v Mariboru, niso tako enoznačno uspešni, kot jih bivši župan prikazuje. Za marsikaterim se vlečejo razni repi, ali v obliki ovadb ali v obliki policijskih preiskav ali v obliki dolgov. Prav je, da Mariborčani to slišijo.«

Ko je lansko leto prevzel vodenje občine, se je moral Fištravec soočiti z milijonsko luknjo iz teh projektov. Omenil je tovarno zdravil Marifarm, Dom pod gorco, univerzijado in razvpite radarje. To je bilo treba po njegovih besedah sanirati in v glavnem se je lahko dogovoril, pogodil ali kako drugače odmaknil neposredno nevarnost.

V drugem krogu Fištravec računa na glasove tistih, ki na volitve niso prišli, in meni, da se bodo do županskih kandidatov, ki sta še ostala v boju, opredelile tudi stranke: »Rad bi, da se javno razčistijo pretekle zgodbe. Šli bi od projekta do projekta in bi videli, ali je Maribor res toliko pridobil v šestih letih, da bi imel bivši župan možnost za zmago. Mislim, da možnosti nima.«

Franc Kangler pa je povedal, da bodo, če bo prišlo do drugega kroga, poskušali ljudem še bolj približati njihove ideje, rešitve za Maribor. Kampanja bo spoštljiva, ni moj stil, da bi obračunaval osebno, je povedal Kangler. Poudaril je tudi, da se v drugem krogu karte na novo mešajo. Če Fištravec ne zmaga v prvem krogu, bo imel v drugem velike težave, ocenjuje Kangler.

V štabu mariborskega odbora SMC, ki je doživel hud udarec z razkritjem informacije, da je bil njihov županski kandidat Anton Kranjc v preteklosti obsojen na sodišču (sam je sprva to zanikal), je bilo vzdušje danes zvečer precej turobno. Kranjc se je v štabu pojavil šele dobrih 15 minut po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev, po katerih se mu ni uspelo prebiti v drugi krog.

»Žalostni smo in razočarani, da nam je zadnji dan te protipravne medijske gonje zelo poslabšal rezultat,« je dejal vidno utrujeni Kranjc. Kot je povedal, je že včeraj podal izstopno izjavo iz SMC, »zato ker nisem hotel, da stranki škoduje vsa ta gonja zoper mene, in da bi skupaj dokazali, da se stranka še vedno drži visokih etičnih in moralnih načel.« Kranjc je ocenil, da jim je afera s sodbo odnesla kakih 10 odstotkov glasov.

Za drugi krog je dejal, da ne bo podprl niti Fištravca niti Kanglerja. »Žalosten sem, ker smo imeli eno zadnjih prilik izvoliti kogar koli boljšega, bolj poštenega in bolj strokovnega, a ti niso prišli niti blizu drugemu krogu. Ne govorim zase osebno, pač pa o drugih kandidatih v Mariboru, ki so imeli zelo dobre programe,« je omenil Anton Kranjc.

»Izgubili smo teh dobrih deset odstotnih točk in zato nismo prišli v drugi krog. Nekdo, ki je začel s to gonjo, je torej dosegel svoj namen,« je dejal Kranjc, ki se je na volitvah uvrstil za sedanjega mariborskega župana Andreja Fištravca in prejšnjega župana Franca Kanglerja.

»Bilo je ogromno anonimk. To, kar je bilo nazadnje predstavljeno, je bilo nezakonito pridobljeno in kršene so bile moje osnovne pravice, tudi zakon o rehabilitaciji,« je opozoril.

Na vprašanje, kako komentira to, da je svojo kazen odslužil, v drugi krog pa gresta kandidata, proti katerima so vložene ovadbe, pa je dejal, da je njegova kazen neznatna v primerjavi s tem, kar visi nad kandidatoma v drugem krogu. Napovedal je še, da bo zahteval obnovo postopka in dokazal svojo nedolžnost.

Zatrdil je še, da je pravnomočno obsodbo zamolčal zato, »ker so me vprašali na podlagi papirjev, ki niso bili identični z mojo zadevo. Tistih papirjev res nisem poznal,« je dejal Kranjc.

 

Koper

Boris Popovič je četrtič župan Kopra, poleg tega se mu že nasmiha ponovna večina v mestnem svetu. Volilni rezultat po vzporednih volitvah kaže, da je njegova priljubljenost nekoliko padla, saj je na zadnjih volitvah zmagal s 70 odstotki glasov podpore, zdaj pa mu vzporedne napovedujejo nekaj čez 53 odstotkov. Je to nazadovanje?

Popovič je medijem izjavil, da je bila kampanja nenavadno ostra in neusmiljena: »Pravzaprav je to odličen rezultat glede na to, kako nizko kampanjo so pripravljali že dolgo pred volitvami. Vse je bilo dobro zrežirano. Trikrat na teden sem moral na sodišče, imel sem veliko težav v tej kampanji. Zato sem z rezultatom lahko zadovoljen. Lahko bi se celo zgodilo, da ne bi zmagal v prvem krogu. Protikandidati pa so bili letos zelo glasni.«

Na vprašanje, ali ima koga, ki bo prevzel vodenje občine, če bo višje sodišče potrdilo prvostopenjsko obsodbo na tri leta zapora, je odgovoril: »Takšne obsodbe ne morejo ponoviti niti v Kopru. Obsodili so me brez vseh dokazov.«

O tem, kako bo urejal odnose z Ankaranom, pa še ni mogel nič reči, ker še ni bilo znano, kakšni so rezultati volitev v najmlajši občini.

 

Murska Sobota

Dosedanji murskosoboški župan Anton Štihec, ki je dobil 43,5 odstotka glasov, se bo v drugem krogu moral pomeriti z Aleksandrom Jevškom, ki naj bi imel 33,4-odstotno podporo. Štihec je ob tem dejal, da je današnji rezultat uspeh. Ljudje so v programu prepoznali, da razmišlja o razvoju. Na drugi krog so računali, saj je bilo devet kandidatov. V drugem krogu bomo poskušali volivce prepričati s konkretnimi projekti.

Štihec se je po objavi rezultatov vzporednih volitev zahvalil sokandidatom za korektno tekmo, tako velik odstotek glasov pa razume kot prepoznanje njegovega dosedanjega truda in truda njegove liste. Za drugi krog pravi, da so nanj pripravljeni, predvsem pa si želi, da bi občanke in občani razmišljali o razvoju, ne toliko o strankah in političnem boju ter praznih obljubah, pač pa bolj o projektih, in se odločali na podlagi tega.

Jevšek pa je povedal, da je bil Štihec v veliki prednosti, ker je že 10 let na tem položaju, njega pa so kot meščana začeli bolje spoznavati v zadnjem mesecu in pol, zato je nad rezultatom prijetno presenečen, čeprav je bil drugi krog zaradi številnih kandidatov po njegovem pričakovan. »V drugi krog bomo šli s poskusom in trudom, da ljudi prepričamo, da so v Murski Soboti potrebne spremembe, da se je treba povezovati in da je to edini način in edina pot za boljšo prihodnost občine,« je dejal.

Novo mesto

V Novem mestu je Milena Kramar Zupan, ki je dobila 21,5-odstotno podporo, dejala, da verjame, da so ljudje v njej prepoznali osebo, ki se je pokazala že z dosedanjim delom. Vesela je široke, mavrične podpore. Gregor Macedoni z 20,2-odstotno podporo pa je povedal, da je vesel podpore, ki jo kažejo rezultati vzporednih volitev in da so volilci pokazali, da si želijo spremembe.

Velenje

Mestni župan Bojan Kontič (SD) bo nadaljeval delo v županski pisarni, saj ima po tistem, ko je volilna komisija preštela več kot 90 odstotkov volilnih lističev, skoraj 69 odstotkov glasov in mu ne bo treba v drugi krog županskih volitev. Štirje protikandidati mu torej zmage v prvem krogu niso uspeli preprečiti, so pa za njim največ glasov zbrali Anton de Costa (SDS - 12,6%), Matej Jenko (SMC - 8,5%), Franc Sever (SV - 8,1%) in Ivan Zacirkovnik (LDS - 2,1%).

Slovenj Gradec

Po prvih neuradnih rezultatih bo v Slovenj Gradcu še naprej županoval dosedanji župan Andrej Čas, ki je s 66,4 odstotka glasov močno premagal izzivalca Matjaža Zanoškarja, ki je dobil 33,4 odstotka. Temu tako ni uspela vrnitev na županski stolček, ki ga je zasedal dva mandata in pol, nato pa se mu je pred dvema letoma odpovedal v korist poslanskega. Rezulati volitev v občinski svet še niso znani. Veljavnih je bilo 8270 glasovnic, Čas je Zanoškarja premagal za 2746 glasov.

Ptuj

V Ptuju bo, kot kaže, potreben drugi krog, saj je Štefan Čelan dobil 35,3 odstotka glasov, Miran Senčar pa je 28 odstotkov.

Celje

V Celju je bil izvoljen Bojan Šrot, dobil je kar 66,1 odstotka glasov, s 13,9 odstotka mu sledi Urban Golež, njemu pa z 12,2 odstotka Stane Rozman.