MOL: Očitki o zlorabi občinskega glasila in proračunskih sredstev

Predvolilni boj: Oktobrska številka glasila Ljubljana je izšla predčasno.

Objavljeno
01. oktober 2014 19.53
Glasilo Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Gospodinjstva v glavnem mestu so v začetku tedna v nabiralnike dobile oktobrsko izdajo glasila Ljubljana, ki je v veliki meri posvečena delu župana Zorana Jankovića. Zloraba publikacije, ki je financirana s proračunskimi sredstvi, za predvolilne namene?

V precej mirni predvolilni kampanji je nekatere razburila zadnja izdaja glasila Ljubljana. V njem so objavljeni intervjuji z aktualnim županom (v katerem se mu urednica v imenu Ljubljančanov iskreno zahvaljuje, da je pripravljen nadaljevati svoje delo), s podžupani, zapisana mnenja vodilnih v mestni upravi in organizacijah MOL ter v anketi zbrana (izključno pozitivna) mnenja Ljubljančanov o mestu in županu.

Čeprav v glasilu Ljubljana tudi doslej prostora za kritiko ali problemsko obdelavo tem ni bilo, je tokratna številka razburila predstavnike Nove Slovenije. Mojca Kucler Dolinar, nosilka liste NSi za mestni svet, meni, da gre še za eno zlorabo denarja Ljubljančanov: »Stroške naj poravna kandidat za župana Jankovič in njegova lista. Pristojna inšpekcija, društvo Integriteta in drugi nadzorniki volilne kampanje pa naj ukrepajo še danes!« Prepričana je, da je urednica glasila Nada Šumi zlorabila svojo funkcijo, saj da je predstavniku svetniške skupine NSi pred pričetkom volilne kampanje zagotovila, da bodo v času volilne kampanje izdali le eno številko glasila, v kateri bodo seznami kandidatov na volitvah. Ta številka je izšla pred dvema tednoma. Šumijeva je dejala, da dodatne predvolilne številke ne bo in tako tudi ne možnosti za predstavitev kandidatov na volitvah. V NSi zato zadnjo Ljubljano ocenjujejo kot »neenakopravno volilno tekmo obstoječega župana in njegove liste, ki jo na ta način financira z denarjem vseh Ljubljančanov«.

»Da ne bi sovpadala s časom tik pred volitvami«

Nada Šumi nam je prek oddelka za odnose z javnostmi MOL odgovorila, da je bila odločitev o vsebini oktobrske številke njena in da »smo enako ravnali ob koncu županskih mandatov prejšnjih županov«. Po njenem mnenju je to »logična odločitev, saj izid lokalnih volitev ni znan in gre za pregled dela pred naslednjim mandatom«. Glede domnevnega zavajanja predstavnika NSi je zapisala, da je spraševal o predstavitvah kandidatov na volitvah in da te možnosti v zadnji številki ni imel nobeden od kandidatov. Novi župan ali županja ter svetniki in svetnice pa da bodo predstavljeni v prvi naslednji številki. Na očitke o zlorabi glasila in proračunskih sredstev v predvolilne namene pa: Glede na to, kaj vse je novega v obeh mandatih župana Zorana Jankovića, koliko nevladnih organizacij s področja zdravja, socialnega varstva, izobraževanja, športa in kulture je bilo financiranih s strani Mestne občine Ljubljana v tem času, se lahko vsak bralec glasila Ljubljana prepriča, da so tako rekoč vse številke glasila v času njegovega mandata »predvolilne«, saj redno poročajo o izjemnem delu, ki je bilo opravljeno na vseh področjih.«

Glasilo Ljubljana je financirano izključno s proračunskimi sredstvi. Za deset izdaj vsako leto namenijo okoli 400 tisoč evrov. To je približno enak znesek, kot gre iz proračuna neposredno za delovanje 17 četrtnih skupnosti. Nada Šumi ima pogodbo do konca leta 2014 in na mesec prejme skoraj 3000 evrov bruto. Da je oktobrska številka izšla že konec septembra je nenavadno, saj so vse letošnje številke izšle z eno ali celo dvomesečno zamudo (januarska sredi februarja, majska v začetku julija ...). Po pojasnilih Šumijeve »zaradi zdravstvenih razlogov«, oktobrska pa je po njenih besedah prej izšla, »da ne bi sovpadala s časom tik pred volitvami«.