Največ kandidatov za župana v občini Kočevje, najmanj v Sodražici

Na širšem kočevsko-ribniškem območju je največ kandidatur za župana v občini Kočevje: pet. Najmanj pa v Sodražici, kjer je kandidaturo oddal le sedanji župan Blaž Milavec.

Objavljeno
13. september 2014 00.20
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje – V največji občini v Sloveniji, Kočevje, je kandidature, ki jih bo volilna komisija še preverile, tako kot to velja tudi za vse ostale občine, oddalo pet kandidatov. Med njimi je tudi sedanji župan Vladimir Prebilič, ki ga podpira skupina volilcev Moja Kočevska, ki nastopa tudi s svojo svetniško listo. S podporo volilcev kandidira tudi Zlatko Ficko, ki je bil do sedaj kočevski svetnik pri stranki Zares. Največje presenečenje letošnjih volitev pa je kandidatura Predraga Bakovića, ki ga kot nestrankarskega kandidata – sicer je zaposlen v policiji – predlaga stranka SD. Preostala dva kandidata sta precej neznana, saj je kandidat Solidarnosti za kočevskega župana Darko Hribar in SMC Božidar Peteh.

Tik ob meji, v občini Kostel, bo poleg sedanjega župana Valentina Južniča, ki ga predlaga skupina volilcev, kandidirala tudi Lilijana Butina, s podporo stranke SD. V eni najmanjših občin v Sloveniji, v Osilnici, pa bo poleg sedanjega župana Antuna Volfa, ki ga tokrat predlaga za kandidata za župana skupina volilcev, kandidirala Sandra Žurga, ki je bila pod prejšnjim županom Antonom Kovačem njegova desna toka. Tokrat Sandra Žurga nastopa s podporo SMC.

V občini Ribnica je volilna komisija prejela štiri kandidature za župana. Poleg sedanjega župana, Jožeta Levstka, ki ga podpira SDS, kandidirata dva stara znanca iz prejšnjih volitev za župana: Andreja Škrabec, ki jo podpira skupina volilcev, in Janez Pucelj, ki kandidira s podporo SLS. Novost pa je kandidatura Aleša Hoge iz ZL.

V Sodražici se na županskem mestu ne bo zgodilo nič novega, saj je svojo kandidaturo vložil le sedanji župan Blaž Milavec. To bo njegov tretji mandat, s tem, da je bil pri prvem in drugem mandatu najmlajši župan v Sloveniji: leta 2006, ko je postal župan prvič, je imel vsega 28 let. Že na prejšnjih volitvah pa ni imel protikandidata.

V Loškem Potoku pa župansko mesto zapušča sedanji župan Janez Novak, ki je letnik 1937. Volilci bodo izbirali med Ivanom Benčina, Aleksandrom Carjem in Maksom Lavričem, vsi pa kandidirajo s podporo volilcev.

Občino Velike Lašče vse od ustanovitve leta 1998 vodi Anton Zakrajšek, SDS, ki ima za seboj že štiri mandate in je na zadnjih volitvah že v prvem krogu dobil 80 odstotkov glasov. Kandidira tudi letos. V volilno tekmo se bo podal z Urošem Maričem, SNS.

V občini Škofljica pa bo ponovno kandidiral sedanji župan Ivan Jordan, ki ga tokrat podpira skupina volilcev in neodvisna lista Moja občina. Protikandidat je Bojan Božič, ki ga podpira skupina volilcev in neodvisna lista Naša Lavrica.

Na Igu pa bo poleg sedanjega župana Janeza Cimpermana, SLS, kandidiral še Aleš Tolar, SMS. Pred štirimi leti je Cimperman protikandidata premagal že v prvem krogu, ko je dobil 2400 glasov oziroma zavidljivih 92,56 odstotka vseh glasov.