Največ že znova izvoljenih iz SDS in SLS

Le tri od 36 občin, v katerih je za župana en sam kandidat, bodo čez teden dobile nove šefe.

Objavljeno
24. september 2014 21.19
regent sls
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana − Le tri od 36 občin, v katerih je za župana en sam kandidat, bodo čez teden dobile nove šefe. SDS bo ohranila štiri župane, SLS tri, NSi in SD pa po dva. Spremembe bodo na vrhu treh občin, kjer župani niso strankarski. V Solčavi bo po Alojzu Lipniku županja Katarina Prelesnik, v Hodošu po Rudolfu Bunderli Ludvik Orban in na Jezerskem po Juriju Markiču Jurij Rebolj.

Golob leti brez SDS

V 33 občinah bo na glasovnicah le ime že sedanjega župana. V Polzeli bo Jože Kužnik (SDS) ostal župan, kar je postal po izvolitvi Ljuba Žnidarja za poslanca. Še trije iz vrst SDS Igor Stropnik v Kungoti, Peter Škrlec v Svetem Juriju v Slovenskih Goricah in Jože Kapler v Škocjanu so bili za župane kot kandidati SDS izvoljeni že na prejšnjih volitvah. SDS kot svojega kandidata predstavlja še župana Vuzenice Franja Goloba, ki je zanje kandidiral pred štirimi leti, tokrat predsednik občinskega odbora SDS uradno kandidira brez stranke.

Župani, ki so od vseh

Sedeže bodo za SLS, ker nimajo protikandidatov, ohranili Blaž Milavec v Sodražici, Alojz Benko v Trnovski vasi in Slavko Petovar v Veržeju. Za NSi Martin Mikolič v Rogatcu in Janez Žakelj v Žireh. Za SD pa Franc Šilak v Mislinji in Srečko Geč v Ribnici na Pohorju.

Trije že sedanji župani kandidirajo na predlog več strank. Vinko Debelak v Preboldu za Desus, SDS in SD. Pred štirimi leti sta bili zraven še SLS in LDS. Bojan Kirbiš pa je v Staršah kandidat Desusa in SDS. Pred štirimi leti je za Desus tesno premagal Ivana Piška (SDS). SLS, SDS in SD so predlagali Silva Slačka, ki bo ostal župan Svete Ane. Na prejšnjih volitvah je bil nestrankarski. Sedež bo ohranil še župan stranke Zelena koalicija Ivan Markoja v Odrancih.

Dve neodvisni županji

Županske položaje bo, ker nimajo protikandidatov, skupaj ohranilo 18 nestrankarskih županov. Največjo občino Brezovico s 11.531 prebivalci med temi vodi Metod Ropret. Da ga podpirajo, je javno razglasila SDS. Ropret je tudi državni svetnik z ljubljanskega področja, kar brez glasov iz Ljubljane, ki jo obvladuje Zoran Janković, ni mogoče. Ob Katarini Prelesnik je med 36 kandidati, ki imajo zagotovljene županske sedeže, le še ena dama: Bernardka Krnc bo ostala nestrankarska županja Šmarjeških Toplic.