Novomeški volivci brez navodil, koga naj volijo

Programsko partnerstvo, tretjina novega mestnega sveta, ni izrekla podpore pred drugim krogom županskih volitev.

Objavljeno
14. oktober 2014 22.46
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - V drugem krogu volitev bo kandidatka SD, ZZD in SLS za novomeško županjo dr. Milena Kramar Zupan imela tudi podporo DeSUS in SMC, neodvisnemu županskemu kandidatu Gregorju Macedoniju pa je izrekla podporo NSi.

SDS, Lista Ivana Kralja, LGS - Liberalno gospodarska stranka in Jiri Volt so pred drugim krogom županskih volitev sklenili dogovor o programskem partnerstvu, niso pa se odločili za podporo nobenega od županskih kandidatov. Prvak novomeške SDS in županski kandidat v prvem krogu Bojan Kekec ter Ivan Kralj in Jiri Volt, ki že v prvem krogu nista podprla nobenega županskega kandidata, menijo, naj kandidata sama prepričata volivce.

Alojz Kobe, prvak regijske LGS (njen novomeški županski kandidat Jože Kobe je bil s 14,72 odstotka dobljenih glasov volivcev četrti od osmih, za Kramar Zupanovo, Macedonijem in Kekcem), je poudaril, da bi bila podpora ali celo koalicija z enim od kandidatov nadaljevanje dosedanjega kupčkanja, ki mu v partnerstvu nasprotujejo.

Vsi štirje pozivajo novomeške volivce, naj v nedeljo izkoristijo svojo možnost odločanja o izbiri župana in pridejo na volišča. Skupina, ki ima v mestnem svetu tretjino mest - SDS 4, Lista Ivana Kralja 3, LGS 2, samostojni svetnik Jiri Volt - in bo brez nje skoraj nemogoče doseči večino, pa obljublja, da bo podprla vsak dober predlog in delovala v korist razvoja novomeške občine. Ključni cilji partnerstva so usklajen razvoj mesta in podeželja, vidna vloga kreativnih ljudi pri oblikovanju lokalne politike, izboljšanje poslovnega okolja in pogojev za podjetništvo, učinkovitejša občinska uprava in boljši pogoji za kakovostno vodenje občinskih podjetij in javnih zavodov.

Dobre želje programskega partnerstva županskima kandidatoma za korekten spopad pa se niso uresničile. Uroš Lubej, županski kandidat Solidarnosti (dobil je 9,27 odstotka glasov) in novi mestni svetnik je javno protestiral proti zaposlitvi najožjega sorodnika (sina) direktorja v Cerodu, kar da je ustaljena praksa mavrične koalicije SD-ZZD-SLS-DeSUS. V volilnem štabu dr. Milene Kramar Zupan so se ostro odzvali, zakaj se Lubej ne spravi še nad sporna ravnanja in zapravljanje denarja v letos ukinjenem URS (Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto), v katerem je bil Macedoni predsednik sveta zavoda.

Sama kandidatka Kramar Zupanova je za Delo povedala, da je zelo razočarana nad dogajanjem in da bo, če bo izvoljena, vse pošteno prevetrila, proste roke pri odločanju pa si je zagotovila tudi v podpori kandidaturi. V zvezi s Cerodom je pozvala župana Alojzija Muhiča in vse pristojne organe, naj preverijo informacije o zadnji zaposlitvi in po potrebi takoj ukrepajo.

SLS, ki ima 3 svetnike, se očitno ni hotela pokazati kot šibki člen mavrične koalicije in je sporočila, da je Alojza Turka, ki je že spomladi ostal brez funkcij v novomeškem odboru stranke, pozvala, naj nemudoma odstopi še kot direktor Ceroda.

V volilnem štabu Gregorja Macedonija z obžalovanjem ugotavljajo in sporočajo, da se nadaljujejo lažne obdolžitve na račun kandidata. Ta vztraja na nujnosti sprememb v delovanju novomeške občine.