O 53 županih bo odločil drugi krog

Volivci so na nedeljskih volitvah izvolili 158 županov, med njimi jih je 133 župansko funkcijo opravljalo že doslej.

Objavljeno
06. oktober 2014 13.08
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana -  Po neuradnih podatkih je bil prvi krog lokalnih volitev zmagovalen za 158 županov v 212 slovenskih občinah. V prvem krogu lokalnih volitev je bilo na županski položaj znova izvoljenih 33 »večnih« županov, ki svoje občine vodijo vse od njihove ustanovitve. Že dvajset let, vse od leta 1994, pa župansko funkcijo opravlja deset v nedeljo znova izvoljenih županov.

V 53 občinah bo za izvolitev župana potreben drugi krog.

Volivci bodo v drugem krogu izbirali župana v šestih mestnih občinah - v Mariboru, Kranju, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti in na Ptuju - in še v 47 ostalih občinah, kjer nobeden od kandidatov ni zbral več kot polovice glasov.

Objavljamo pregled občin, v katerih bo 19. oktobra potekal drugi krog lokalnih volitev in kateri kandidati se bodo med seboj pomerili.

Med strankami se je tako kot na večini lokalnih volitev najbolje odrezala SLS s 25 župani, sledi ji SDS s 17, SD z 12, NSi s sedmimi in koalicije različnih strank z ravno tolikimi. Tudi med političnimi strankami so v prvem korgu premočno zmagale neodvisne liste, ki so dobile skoraj tretjinsko podporo. Najbolje se je odrezala SDS z dobrimi 15 odstotki, sledita SMC in SD s po desetimi odstotki.