Zmagovalka parlamentarnih volitev ostala brez župana

Predsednik SMC Miro Cerar je sicer zadovoljen z rezultatom na lokalnih volitvah.

Objavljeno
05. oktober 2014 20.12
LOKALNE VOLITVE 2014
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Velik dosežek za tako kratek čas, je predsednik SMC in premier Miro Cerar komentiral rezultate vzporednih lokalnih volitev, na katerih je njegova stranka - zmagovalka zadnjih državnozborskih volitev - ostala brez župana, čeprav je imela 40 županskih kandidatov. Glede na mladost stranke je Cerar zadovoljen z njenim uspehom na lokalnih volitvah.

Na novinarsko vprašanje, zakaj v Ljubljani niso ponudili »močnejšega« kandidata, je odgovoril: »Našega kandidata v Ljubljani cenim. Zavedali smo se, da je politični novinec. Težko je bilo v tem kratkem času narediti kaj več. Iskreno smo nastopili in šli na zmago. Je pa dejstvo, da smo za listo dobili precej podpore, očiten znak, da si volivci v Ljubljani želijo spremembe, ki jih mi zagovarjamo.« Po Cerarjevih besedah je rezultat današnjih volitev sicer presenetljiv, saj se »marsikje ne bo kaj dosti spreminjalo ali pa zato ni bilo prave želje«.

»V lokalna okolja, kamor smo prišli, je bilo zaznati velike želje po spremembah. Naloga stranke bo proces konsolidacije na terenu in v prihodnjih letih doseči bistveno boljši rezultat ter povezati državno z lokalno ravnjo,« je povedal Cerar. Ob tem je dodal, da so nastali šele pred štirimi meseci in so v tem smislu novinci. Tako je spomnil tudi na nekatere turbulence pred volitvami in na županskega kandidata SMC v Mariboru Antona Kranjca, ki je zamolčal pravnomočno obsodbo pred leti. Cerar je pojasnil, da je izvršni odbor SMC v soboto sprejel Kranjčev izstop iz stranke.

Mesec: Rezultati so fenomenalni

Luka Mesec iz koalicije Združena levica, ki je na lokalnih volitvah imela enajst kandidatov za župansko mesto, je dejal, da so rezultati fenomenalni: »Združena levica ni prepoznavna samo na državni ravni, ampak tudi na lokalni.« ZL je po trenutnih izidih v Ljubljani z več kot šest odstotki zasedla tri svetniška mesta, v Kopru s podobnim odstotkom dve mesti, v Mariboru z okoli tremi odstotki eno svetniško mesto.

Erjavec: Nismo ciljali na županska mesta

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je dejal, da je današnji rezultat pričakovan. Kot je povedal, imajo dosedanji župani določeno prednost, kar se je med drugim pokazalo v Mariboru, Ljubljani in Kopru. »Nikdar nismo ciljali na županska mesta. Pomembno je, da so naši člani v mestnih in občinskih svetih, ker želimo tako realizirati program stranke,« je dejal Erjavec. »Računam, da bomo imeli več članov v svetih kot doslej. V drugem krogu pa se bomo morali odločiti glede podpore posameznim kandidatom.« Delni in neuradni zbirni podatki o uspehu strank na volitvah v občinske oziroma mestne svete trenutno DeSUS kažejo 7,67 odstotka glasov.

Černač: Zaupanje v vladno politiko splahnelo

SDS je na podlagi dosedanjih izidov volitev v občinske in mestne svete dosegla daleč najboljši rezultat med strankami, je v komentarju rezultatov lokalnih volitev poudaril podpredsednik SDS Zvonko Černač. Je pa opozoril, da izid vladnih strank na tokratnih volitvah kaže, da je zaupanje ljudi v vladno politiko po treh mesecih že splahnelo. Ljudje po njegovi oceni počasi spoznavajo, da so na parlamentarnih volitvah izvolili» mačka v žaklju oziroma da je bil ta žakelj prazen, saj v njem ni nobenega mačka«.

»Brglez za normalno delovanje«

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je po oddaji glasu na današnjih lokalnih volitvah novinarjem dejal, da od tokratnih volitev pričakuje, da se izoblikuje tudi lokalna raven države. Pričakuje, da bo država v sodelovanju s to lokalno ravnijo začela »normalno delovati«.

Na današnjih volitvah je bilo v 212 občinah odprtih nekaj več kot 3300 volišč, na katerih so se volivci izrekli, kdo bodo župani in člani občinskih svetov v prihodnjih štirih letih. V občinah z ustanovljenimi ožjimi deli so hkrati volili še v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Za županske stolčke se skupno potegujejo 703 kandidati, za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih je kandidatov 23.328, za svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti pa 14.686. V devetih občinah bodo v občinski svet volili tudi predstavnike narodnih skupnosti, v 19 občinah pa predstavnika romske skupnosti.