Po pošti se ne bo dalo voliti

Kako bodo glede predčasnega glasovanja ravnali v občinah, je prepuščeno občinskim volilnim komisijam.

Objavljeno
01. oktober 2014 13.26
regent/volitve
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Državna volilna komisija je danes zaradi vprašanj volivcev sporočila, da na lokalnih volitvah glasovanje izven kraja stalnega prebivališča oz. na posebnih voliščih OMNIA ni možno. Volivke in volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli zglasiti na volišču, pa imajo še danes in v četrtek možnost, da na lokalnih volitvah predčasno glasujejo.

Zakon predčasno glasovanje postavlja v čas najprej pet dni in najpozneje dva dni pred dnem glasovanja. Kako bodo ravnali v občinah, pa je prepuščeno občinskim volilnim komisijam.

Predčasno glasovanje povsod ne bo trajalo tri dni

V večjih občinah bodo volivkam in volivcem omogočili, da na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije predčasno glasujejo vse tri dni, ponekod med 7. in 19. uro, drugod bodo volišče odprli nekoliko pozneje oziroma ga bodo zaprli prej. V Ljubljani bo tako možno glasovati še danes do 17. ure, v četrtek pa med 9. in 19. uro.

Občine informacije, kdaj je pri njih možno predčasno glasovati, v glavnem objavljajo tudi na svojih spletnih straneh. Iz njih je razvidno tudi, da v nekaterih, zlasti manjših občinah, predčasno glasovanje ne bo trajalo vse tri dni, ampak le dan ali dva.

Volivke in volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču zaradi bolezni, pa lahko v nedeljo izkoristijo možnost glasovanja pred volilnim odborom na svojem domu. Vendar pa morajo svojo željo po takšnem načinu glasovanja sporočiti občinski volilni komisiji najpozneje danes.