Podpora Jevšku raste iz dneva v dan

Županskega kandidata v drugem krogu v Murski Soboti Aleksandra Jevška podpirajo štiri stranke in štirje kandidati, ki so odpadli v prvem krogu

Objavljeno
14. oktober 2014 22.03
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - Aleksander Jevšek, izzivalec dosedanjega murskosoboškega župana Antona Štihca, je v prvem krogu nastopil kot kandidat SD s podporo SMC. Potem, ko se je prebil v drugi krog, pa so ga podprli še štirje izpadli županski kandidati skupaj s tremi političnimi strankami.

Tako široka podpora Jevšku je posledica njegovih skoraj ves teden dni trajajočih pogovorov in dogovorov s strankami in kandidati. Potem, ko so medsebojno uskladili najpomembnejše točke programov, je tako Jevška podprla stranka Desus in njihov kandidat iz prvega kroga Jožef Casar, stranka SLS in kandidatka Jasmina Opec, Združena levica in njihov kandidat Romeo Varga ter samostojni kandidat Drago Šiftar.


Jasmina Opec je na včerajšnji Jevškovi predstavitvi pred nedeljskim drugim krogom volitev dejala, da sta SLS na pogovore o morebitni podpori povabila oba soboška kandidata za drugi krog. Toda pri Antonu Štihcu je dobila občutek, da »to ne bil enakopraven partnerski odnos« in je bila razočarana, ker je od Štihca slišala tudi »nekaj neprimernih opazk na račun mene osebno in na račun stranke SLS.« Zato se je občinski odbor SLS - in ne samo ona, kot ji to očita Štihec - odločil za podporo Jevšku.

Tudi drugi kandidati so podprli Jevška predvsem zaradi njegove pripravljenosti na povezovanje, so dejali, Jevšek pa je zatrdil, da je bilo predmet dogovorov s temi strankami izključno usklajevanje programskih izhodišč in nikakor ne kupčevanje s položaji.


Medtem, ko se županska kandidata pripravljata na drugi krog, pa ima policija že opravka s preverjanjem domnevnih kršitev v prvem krogu volitev za mestne svetnike. Dobili so namreč anonimno prijavo, da naj bi eden od izvoljenih svetnikov SMC v romskem naselju Pušča za preferenčne glasove obljubljal in tudi dajal plačila.