Pomanjkljiv sistem objave županskih kandidatov

Priprave na volitve: Zadnje objave kandidatov pred prvimi glasovanji. Prihodnji torek odprta predčasna volišča.

Objavljeno
23. september 2014 20.21
uho/volitve
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Za volitve županov in občinskih svetnikov, ki bodo čez točno deset dni, lahko volivci, ki so v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih, le še danes zahtevajo glasovanje po pošti. Prihodnji teden v torek se bodo odprla predčasna volišča.

Podatki, kdo vse kandidira, bi morali biti javno objavljeni že prejšnji teden. A zakon ne določa, kje so objavljeni. Celo vladni službi za lokalno samoupravo včeraj dopoldan še ni uspelo dobiti podatkov iz vseh 212 občin. Za občino Destrnik in še nekaj manjših občin je bilo na mestu, kjer bi morala biti imena kandidatov za župane in občinske svetnike, zapisano le »še ni vneseno«. V občinski volilni komisiji Destrnik so nam pojasnili, da so imena objavili v lokalnem glasilu, na oglasni deski in občinski spletni strani, na državni portal pa nekoliko pozabili. Niso bili edini. Popoldan se je le prikazalo, da za župane v Destrniku kandidirajo nekdanji poslanec in že župan Franc Pukšič (SLS), nestrankarski Branko Goričan in sedanji župan Vladimir Vindiš (SDS).

Napaka pri Nazarjah

Še ne povsem dokončni so bili tudi podatki o županskih in svetniških kandidaturah, ki smo jih v Delu s pomočjo dopisnikov po državi predstavili v soboto. Napaka se je zgodila pri občini Nazarje, ki smo jo navedli med tistimi, kjer je kandidaturo vložil en sam županski kandidat Matej Pečovnik. Iz občine so nas opozorili, da kandidira tudi županja Majda Podkrižnik. Nekaj težav bo najbrž tudi, ko bomo predstavljali rezultate volitev čez dober teden. Deloma zato, ker jih iz posameznih občin ne bodo takoj posredovali na državno raven, pa tudi, ker vseh država niti ne upošteva.

Preračun dosežkov strank, ki škodi SLS

Od leta 2006 pri izračunu odstotkov glasov za stranke v občinskih svetih država ne upošteva več majhnih občin, kjer volijo po večinskem sistemu. Ker je takšnih občin veliko, po volitvah objavljeni rezultati ne odražajo dejanskega stanja. Pred štirimi leti je bilo po vladni »poenostavitvi« za SDS 18,71, za SD 12,02, za Desus 9,41 in za SLS 9,31 odstotka volivcev. Z upoštevanjem majhnih občin, kar so pozneje izračunali državni statistiki, v preteklosti pa je te občine upoštevala tudi državna volilna komisija, so bila razmerja v resnici: SDS 18,52, SD 11,2 SLS 10,6 in Desus 8,45.