Pred drugim krogom: med občinami, kjer se bo še kresalo, tudi šest mestnih

 Vsi tekmeci računajo na zmago, razmerja sil v občinskih svetih pa bodo preizkus za zmagovalce.

Objavljeno
06. oktober 2014 22.25
Dopisniki Dela
Dopisniki Dela
Ljubljana – Med 54 občinami, ki bodo morale na župana počakati do 19. oktobra, se v mestnih občinah najzanimivejše bitke obetajo na Ptuju, v Kranju, Mariboru in Novem mestu, kjer bodo dobili ali prvo županjo ali najmlajšega župana. Živahno bo še v Piranu, Ajdovščini, na Jesenicah, v Destrniku in Trbovljah.

V Novem mestu ni mogoče napovedati, ali bodo volivci izpadlih 6 kandidatov za župana dali glas za prvo novomeško županjo Mileno Kramar Zupan (SD, ZZD, SLS) ali najmlajšega župana Gregorja Macedonija (neodvisni). Oba bosta imela težave s sestavo koalicije, saj je v mestni svet prišlo kar 15 list. Podporniki Kramar Zupanove imajo 5 svetnikov, Macedonijeva lista 3. Največ glasov, 11,5 odstotka, in s tem 4 mandate je dobila SDS, dober odstotek manj pa SMC. V Dolenjskih Toplicah, Šentjerneju in Trebnjem je še možno, da bo župan po volitvah isti, saj so se sedanji župani uvrstili v drugi krog. V Trebnjem se bo ponovil finale prejšnjih volitev, v Šentjerneju pa se bo Franc Hudoklin za šesti mandat pomeril z Radkom Luzarjem.

Bogataj za zdaj poražen

Novinec v kranjski politiki Boštjan Trilar (38,85 odstotka) je župana Mohorja Bogataja (33,62 odstotka) premagal tako v tekmi za župana kot za 33-članski mestni svet, kjer je z listo Več za Kranj osvojil osem sedežev, največ od vseh. Stranka za napredek KS, ki je predlagala Bogataja, je osvojila le dva sedeža. Manj tesno bo verjetno v Škofji Loki, kjer je županu Mihi Ješetu za ponovitev mandata zmanjkalo samo 200 glasov (47,51 odstotka glasov), najbližji konkurent Metod Di Batista (SLS) pa jih je dobil 14,90 odstotka.

Na Jesenicah si Ahmed Pašić v drugem krogu želi podpore SMC, vendar zaradi koalicijskega sodelovanja SD in SMC na državni ravni ni nemogoče, da bi SMC podprla dosedanjega župana Tomaža Toma Mencingerja (SD).

Jeretič: Nova tekma

Sebastjan Jeretič, ki se bo v drugem krogu volitev v Piranu pomeril z županom Petrom Bossmanom, prizna, da je delal hude napake v kampanji in v drugem krogu napoveduje povsem drugačen nastop. Župan Bossman je zadovoljen, da je dobil 3105 glasov (47,2 odstotka), kar mu skupaj z zgodovinskim uspehom SD (osem svetnikov namesto dosedanjih šest) zbuja prepričanje, da zmaga ne bi smela biti pod vprašajem. Na zmago računa tudi izolski župan Igor Kolenc, ki je imel z 2658 glasovi (48,45 odstotkov) veliko prednost pred drugouvrščenim Brankom Simonovičem (789 glasov).

Ptuj, Destrnik, Lenart

Najbolj zanimiv županski dvoboj v Podravju bo v drugem krogu verjetno na Ptuju, kjer je le z enim glasom, a z moralno premočjo Miran Senčar (lista Za Ptuj) premagal trikratnega ptujskega župana Štefana Čelana. Zaradi zmernega sodelovanja z desnimi strankami bi lahko Čelan dobil precej glasov z desnice, Senčar pa lahko računa na vse tiste, ki so volili »neČelana«. Franca Pukšiča, ki se po porazu na državnozborskih volitvah vrača na Destrnik, je v prvem krogu premagal župan Vladimir Vindiš, nekdanji poslanec bo imel priložnost za maščevanje čez manj kot 14 dni. Moralni zmagovalec prvega kroga je še drugi bivši parlamentarec – Ivan Vogrin, ki se bo v drugem krogu udaril s sedanjim županom Lenarta Janezom Krambergerjem.

Napeto v Ajdovščini, zanimivo v Novi Gorici

Čeprav je zdajšnjega ajdovskega župana Marjana Poljšaka (NSD) za skoraj pet odstotkov v prvem krogu premagal Tadej Beočanin (SD), bitka zanj še zdaleč ni izgubljena. Poljšak je namreč pred štirimi leti v drugem krogu premagal skupnega kandidata SDS, SLS, NSi, SD, Desusa in liste Srce Borisa Ježa. Veliko presenečenje v Novi Gorici je razporeditev sedežev v mestnem svetu: Lista Mateja Arčona jih je dobila šest, pobuda njegovega tekmeca Luke Manojlovića Goriška.si pa kar štiri. Glede na to, da so druge nestrankarske liste dobile še deset od skupno 32 svetniških mest, so stare stranke doživele velik poraz, največjega SD.

Podaljšek in repriza

Trboveljčani gredo čez dva tedna spet na volitve, kjer se bodo v drugem krogu odločali med neodvisno, komaj 29-letno Jasno Gabrič in »starim mačkom« Borutom Dolancem. Razlika po prvem krogu je dobrih šest odstotkov glasov. Prvič v zgodovini tradicionalno »rdečih« Trbovelj lahko vodstvo občine prevzame kandidat SDS.

Edina koroška občina, ki bo dobila novega župana, je Muta, pa še ta v drugem krogu. Pomerila se bosta Darko Sahornik in Mirko Vošner, nestrankarska kandidata s svojima listama. Tako se nadaljuje bitka med večnima tekmecema in nasprotnikoma, ne le v občinskem svetu, pač pa zadnje dni tudi pred sodiščem: Sahornik se brani obtožb prejemanja podkupnine, Vošner, ki je po prvem krogu v prednosti, pa je pričal proti njemu. Dopisniki Dela