Predvolilni plakati SLS v Štorah kršili avtorske pravice

SLS je objavila plakate z vizualizacijami, na katerih je bilo delo arhitektov biroja Urbanisti, ki o objavi niso nič vedeli.

Objavljeno
30. september 2014 16.27
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Štore − Še pred nekaj dnevi so ob regionalni cesti med Štorami in Šentjurjem vozniki lahko občudovali plakate štorske SLS, na katerih so bile ob geslu Uresničimo naše razvojne potenciale vizualizacije (torej ne fotografije) nekaterih objektov. Med njimi je bilo tudi avtobusno postajališče, za katero se je izkazalo, da gre za že obstoječe postajališče, ki stoji v občini Kozje.

Da so delo arhitektov biroja Urbanisti uporabili za predvolilno kampanjo, je opazil sam arhitekt in direktor Gorazd Furman Oman, ki se je takoj odzval: »Projekt avtobusnega postajališča je naš biro pripravil in izvedel za naročnika, to je Občino Kozje. Nihče nas ni vprašal, ali lahko naš projekt uporabijo za plakat. Naj svoje projekte predstavijo, če imajo kakšne!«

Arhitekte je še dodatno razjezilo, ker je šlo za vizualizacijo. »Opazovalec dobi vtis, da je postajališče arhitekturna ideja avtorja plakata ali celo SLS, ne pa dejansko obstoječ in realiziran projekt z znanim avtorjem. S tem so prekršili moralno avtorsko pravico spoštovanja dela, hkrati pa se ne strinjamo, da se naše delo izkorišča v politične namene,« so zapisali.

Tudi župan Kozjega Dušan Andrej Kocman je potrdil, da jih iz SLS nihče ni vprašal, ali lahko na plakatih uporabijo projekt, ki ga je Kozje plačalo in je bil delan posebej za to občino, kjer bo stalo 28 takih postajališč.

Plakati prelepljeni

Plakate je SLS zdaj prelepila z novimi, na katerih je spet vizualizacija avtobusnega postajališča. To postajališče je po novem malo drugačno, bolj robustno od tistega, ki je bilo na plakatu prej. Očitno štorska SLS prisega na vizualizacije, saj je na enem od plakatov tudi vizualizacija ženske, ki vabi, katero številko naj volivci obkrožijo.

Arhitektom, ki so avtorji prej predstavljenega avtobusnega postajališča, so se v SLS sicer opravičili, češ da so kot naročniki vizualizacije nevede kršili avtorske pravice. Kljub temu jih opravičilo, kot tudi opravičilo avtorja plakata, ne rešuje pred morebitno tožbo. Gorazd Furman Oman se o nadaljnjih ukrepih še ni dokončno odločil.