Prodali še drugi del nepremičnin občine Šalovci

Sodišče je na zahtevo upnikov po polovični ceni za 22.000 evrov prodalo del nepremičnin občine Šalovci

Objavljeno
12. september 2014 20.09
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Šalovci - Slabih 22.000 evrov, za kolikor je edini kupec na včerajšnji dražbi na murskosoboškem okrajnem sodišču kupil vse neprimičnine občine Šalovci, ki so bile naprodaj, bo le za kakšen odstotek zmanjšalo skupno zadolženost te občine. Občina bo tako po zadolženosti na prebivalca še naprej pri vrhu lestvice v državi.

Sicer je šalovski občini v zadnjem mandatu, ki ga nepoklicno vodi »sanacijski« župan Iztok Fartek, zadolženost uspelo nekoliko zmanjšati in po začasnih podatkih finančnega ministrstva je bila ta na prebivalca ob koncu lanskega leta 939 evrov, kar jih uvršča na sedmo mesto v državi. Fartek se že ves mandat trudi, da bi upnike, med katerimi so največji nekatere banke in gradbena podjetja, prepričal, da bi podaljšali odplačevanje dolgov in morda odpisali del obresti, toda Novo Ljubljansko banko in NLB Leasing je že konec lanskega leta minilo potrpljenje in na njuno zahtevo so januarja letos na dražbi po polovični ceni že prodali dve občinski stanovanji ter nekaj kmetijskih zemljišč in gozda. Takrat so iztržili okrog 32.000 evrov, sedaj pa za preostalo stanovanje in še nekaj kmetijskih zemljišč 22.000 evrov, kar je skupaj komaj kaj zmanjšalo 800.000 evrov vreden dolg do teh dveh upnic.


Župan Fartek, ki znova kandidira za to funkcijo, pravi, da bo pač treba nadaljevati in v prihajajočem mandatu tudi dokončati začeto, da bodo čez štiri leta Šalovci lahko postali normalna občina. Rešitev vidi samo v postopnem poplačevanju dolgov in varčevanju, podobno pa si svoje delo, če bo seveda izvoljen, predstavlja tudi drugi županski kandidat v tej občini Jože Korpič, ki je v to kislo jabolko pripravljen ugrizniti predvsem zato, ker hoče pomagati ljudem v tej občini, kot pravi sam.