Proti izbiri kandidatov SMC še s kazensko ovadbo

Domnevne nepravilnosti in vprašanja o tem, ali poteka volilna igra po pravilih?

Objavljeno
30. september 2014 23.14
vidic/podpis koalicijskega sporazuma
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – Nesojeni kandidat SMC Boris Dolžan napoveduje vložitev kazenske ovadbe, saj je prepričan, da kandidatov SMC na Jesenicah niso imenovali skladno s pravili stranke. Upravno sodišče sicer ni ugotovilo nepravilnosti pri določitvi kandidatov stranke SMC na Jesenicah.

Boris Dolžan pravi, da je treba raziskati, kako je bil sklican zbor članov SMC na Jesenicah, na katerem so potrjevali kandidata za župana, kandidate za člane občinskega sveta in kandidate za člane svetov krajevnih skupnosti. Načina imenovanja kandidatov v stranki upravno sodišče ni preverilo in tudi ni ugotovilo nepravilnosti. Dolžan vztraja, da bi morali vse člane SMC na Jesenicah na zbor članov ustrezno povabiti, vendar pa ne on ne sedem drugih članov SMC na Jesenicah niso prejeli vabila, ne po elektronski pošti ne z navadno, pisemsko pošto. Dolžan meni, da bi bilo zelo čudno, če bi se izkazalo, da so vabila na zbor članov prejeli le nekateri člani stranke. Zdaj upa, da bo ustrezno preiskavo opravilo tožilstvo oziroma policija.

Dolžan je sredi minulega mandata, v katerem je bil sprva svetnik SDS v jeseniškem občinskem svetu, izstopil iz stranke in se po ustanovitvi včlanil v SMC, kjer je pričakoval kandidaturo na listi SMC za občinski svet na izvoljivem mestu. Ker tega ni dosegel in ker ni bil povabljen na zbor članov, zdaj kandidira za člana občinskega sveta na listi SLS.

Tudi Janko Pirc, ki je bil med ustanovitelji SMC in je pričakoval nominacijo SMC za županskega kandidata na Jesenicah, je opozarjal na nepravilen sklic zbora članov SMC, ki se ga ni udeležil in ni mogel odločati o kandidaturi. Tako kot Dolžan se je pritožil na upravno sodišče, vendar njegova pritožba ni bila uspešna. Na zboru članov je bil sicer kot kandidat SMC za župana imenovan Miha Rebolj, dosedanji podžupan Jesenic iz stranke Narcisa, ki se je tik pred volitvami priključila SMC. Člani nekdanje Narcise, zdaj SMC, zasedajo najvišja in najbolj izvoljiva mesta na kandidatnih listah.

Zdaj razmišlja o kazenski ovadbi, z Dolžanom pa se namerava o morebitni vložitvi še ene kazenske ovadbe pogovoriti, pravi Pirc. Pirc se zaveda, da na izid volitev s tem ne more več neposredno vplivati; za župana zdaj kandidira na listi njegove bivše stranke LDS.

Miha Rebolj pravi, da je o zadevi že dvakrat odločilo upravno sodišč, ki je obe pritožbi zavrnilo, k temu pa nima več kaj dodati.