SDS največ izgubila, a ostaja najmočnejša

Poraženci in zmagovalci: SMC dohitela SD na drugem mestu, a brez enega samega župana. Po prvem krogu z največ župani SLS.

Objavljeno
06. oktober 2014 01.34
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - SDS Janeza Janše na ravni občinskih svetov ostaja najmočnejša stranka, hkrati pa je med večjimi strankami tudi največ izgubila. Delež se ji je iz 18,71 znižal za petino - na 14,86 odstotka.

Za slabo petino se je delež podpore znižal tudi Desusu Karla Erjavca, za katerega je glasovalo 7,62 odstotka volivcev, kar je 19 odstotkov manj kot pred štirimi leti. Lokalno Desusu ni uspelo ponoviti dobrega rezultata iz državnozborskih voltiev, na katerih je krepko prehitel SD.

Med tradicionalnimi strankami je svoj rezultat najbolj izboljšala NSi Ljudmile Novak, za dobrih 15 odstotkov. Predvsem so se pa okrepile nestrankarske liste.

Izginili LDS in Zares, vzpon SMC

Skupaj kar 11-odstotni delež iz prejšnjih volitev sta po občinah izgubili LDS Antona Anderliča in Zares, za katere vladna služba za lokalno samoupravo, ki zbira rezultate o razpletih po občinah, tokrat sploh ni prikazala deležev zbranih glasov, ker je njun rezultat zanemarljiv. Je pa krepko čez desetino vseh glasov v občinah, kjer so volili po sorazmernostnem sistemu, zbrala nova Stranka Mira Cerarja, ki je celo prehitela SD in se zavihtela na drugo mesto za SDS.  Med popolne poraženke volitev sodita Zavezništvo Alenke Bratušek in PS Zorana Jankovića, ki sta v seštevku vseh občin zbrali zanemarljive deleže 0,25 in 0,18 odstotka volivcev. Višji zanemarljiv delež glasov je Jankovićev, ki pa bi zbral krepko več, če v Ljubljani ne bi kandidiral z nestranakrsko listo in se s tem simbolno odrekel PS.

»Nestrankarski« uspeh Jankovića in Kanglerja

Pravi zmagovalec občinskega in županskega dela volitev so nestrankarski kandidati in nestrankarske liste. Skoraj tretjina vseh glasov za občinske svetnike po državi je bila oddana zanje, delež pa se jim je v primerjavi s prejšnjimi volitvami povečal celo za več kot tretjino. Od kod ti visoki odstotki, ni težko ugotoviti že z pogledom v dve največji občini. V Ljubljani je za nestrankarsko Jankovićevo listo glasovalo skoraj 42 odstotkov vseh glasujočih, v Mariboru za listo Andreja Fištravca 29,81 odstotka, za Županovo listo Franca Kanglerja pa še 7,76. Če seštejemo je že to v obeh največjih občinah krepko več kot tretjna vseh glasujočih.  Janković je tudi kot župan kandidiral nestrankarsko in še v tej statistiki znova prispeval k višjemu deležu. Je pa, ker je hkrati predsednik Pozitivne Slovenije, tudi dovolj dobro opozorilo, da formalna nestrankarska kandidatura še ne pomeni nujno, da so stranke brez moči in vpliva. V Mariboru je fenomen Kangler drago plačala SLS, ki je do padca nekdanjega župana vladala mestu, tokrat pa v svetniškem delu niso zbrali niti dvoodstotnega deleža in v mestnem svetu ne bodo zastopani. Si je pa sicer en sam sedež v mariborskem svetu uspela priboriti Združeni levici, kar tri mestne svetnika s sedem odstotnim deležem pa v Ljubljani, kjer je ZL za kar dve odstotni točki prehitela celo SD, še bolj pa Desus.. A že v Kranju ZL sploh ne obstaja: niso kandidirali, v Celju pa jim je denimo, podobno kot v Mariboru, uspelo priboriti si en sedež. Kar je precej obrobna vloga.

SLS v drugi krog z največ župani

Že v prvem krogu je bilo izvoljenih 158 županov, v 54 občinah bo ponovitev čez dva tedna. Izvoljenih je 81 nestrankarskih županov, pred štirimi leti 48. Strankarsko jih je v prvem krogu tudi tokrat največ 25 dobila SLS, sledi ji SDS s 17 župani. Za SLS je najbolj prestižna ponovna izvolitev Bojana Šrota v Celju, ki ga je volilo več kot dve tretjini glasujočih. S še višjim deležem, 73,18 je v Krškem njihov Miran Stanko premagal Tamaro Vonta (SD). Pred štirimi leti je bil v Krškem za župana s podobnim deležem izvoljen Franc Bogovič, ki je po parlamentarnih volitvah odstopil kot predsednik SLS. V Laškem je za SLS Franc Zdolšek (80,76) ohranil županski sedež še z višjim deležem kot pred štirimi leti, ko ga je izvolilo 72,65 odstotka volivcev.

Za SDS je pomembna zmaga Petra Verliča, ki je v Grosupljem zbral višji delež kot Šrot v Celju in Dušana Strnada, nekdanji glavni tajnik SDS je dobil glasove več kot štirih petin volivcev v Ivančni Gorici. Pred štirimi leti sta morala Verlič in Strnad v drugi krog in obe zmagi sta bili takrat tesni.

SLS in SDS se je število osvojenih županskih mandatov že v prvem krogu v primerjavi s prejšnjimi volitvami krepko znižalo, svoj rezultat v prvem krogu pa sta v primerjavi z doseženim pred štirimi leti v županskem delu popravila NSi in SD.

Za SD je pomembna ponovna zmaga nekdanjega šefa poslanske skupine Bojana Kontiča v Velenju z več kot dvotretjinskim deležem, ponovna zmaga Bojana Severja v Idriji s podobnim rezultatom kot je Kontičev, zmagal pa je z visokim 81,25 odstotnim deležem zanje denimo tudi Darko Zevnik v Metliki, kjer je pred štirimi leti zmagala takrat neodvisna Renata Brunskole.

Župana je v občini Markovci dobila tudi LDS. Milan Gabrovec je zbral za odtenek več kot polovico glasov. Pred štirimi leti je v drugem krogu premagal Franca Kekca (SLS)  Na nacionalni ravni LDS sicer ne obstaja več kot zelo resna stranka. V drugem krogu ima zanje v Turnišču možnost za izvolitev še Vesna Jerala Zver.