SDS neposredno s 77 kandidati za župane

V Mestni občini Ljubljana za zdaj ne podpirajo nikogar, upajo pa, da bodo izboljšali izid s prejšnjih volitev.

Objavljeno
12. september 2014 17.04
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − SDS bo na letošnjih lokalnih volitvah s svojimi predstavniki nastopala v 209 od 212 občin, predlaga oziroma podpira pa 138 županskih kandidatov, od tega 77 neposredno, pojasnjuje poslanka in generalna sekretarka stranke Anja Bah Žibert. V Mestni občini Ljubljana za zdaj ne podpirajo nikogar, upajo pa, da bodo izboljšali izid s prejšnjih volitev.

Kot je na novinarski konferenci dejala Bah Žibertova, bo na listah kandidiralo več kot 2500 članov in simpatizerjev SDS. Županskih kandidatov, ki so bodisi kandidati SDS bodisi skupni ali pa s podporo SDS, je 138. A po njeni oceni bo to število gotovo še nekoliko zraslo.

Neposredno SDS v boj za županske stolčke pošilja 77 kandidatov, kot pravi Bah Žibertova, pa to ne pomeni, da drugi niso »kakorkoli del SDS« oziroma člani, a je njihova odločitev, kako so vlagali kandidature.

Poudarjajo potrebo po vzpostavitvi pokrajin in decentralizaciji

SDS predlaga oziroma podpira županske kandidate v desetih mestnih občinah. Strankini oziroma skupni kandidati so v Mariboru (Tomaž Kancler), Kopru (Mojca Hilj Trivič), na Ptuju (Darja Galun), v Murski Soboti (Anton Štihec), Novi Gorici (Damjana Pavlica), Novem mestu (Bojan Kekec), Celju (Miloš Rovšnik) in Velenju (Anton De Costa). V Kranju bodo podprli Mohorja Bogataja, medtem ko so v Slovenj Gradcu dogovori v sklepni fazi, a podpore Bah Žibertova noče razkriti do končne odločitve. V tej mestni občini sicer kandidirata Andrej Čas in Matjaž Zanoškar.

Kampanja SDS bo tudi tokrat, tako Bah Žibertova, finančno skromna, v ospredju pa bo tako imenovana kampanja od vrat do vrat.

Podpredsednica SDS Alenka Jeraj in vodja poslancev SDS Jože Tanko sta poudarila potrebo po vzpostavitvi pokrajin in decentralizaciji, odpravi administrativnih ovir in primernejšem pristopu k črpanju sredstev EU.