Soočenje z zasliševalci

Županska kandidata Diaci in Perčič se bosta pred Šentjurčani srečala po strogem protokolu

Objavljeno
30. september 2014 11.24
Franc Bogovič v domu starejših občanov.Šentjur pri Celju 7. julij 2014.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Šentjur – Marko Diaci, sedanji župan in kandidat Županove liste – Gibanja za občino Šentjur, in Lovro Perčič, županski kandidat SDS, se bosta danes soočila pred občani Šentjurja. Priprave na ta dogodek je spremljalo nekaj zapletov.


Zaradi njih sta se pred soočenjem, katerega pobudnica je šentjurska SDS, v petek sestala volilna štaba obeh kandidatov. Diacijevega vodi Miran Koren, nekdanji predstavnik za stike z javnostjo policije ter ministrstev za notranje zadeve in za javno upravo, vodja volilnega štaba SDS v Šentjurju pa je nekdanji poslanec Jože Korže, oče nove poslanke SDS iz Šentjurja Jelke Godec. Štaboma se je v petek uspelo dogovoriti, da bo soočenje danes ob 18. uri v občinski sejni dvorani, dodelala pa sta še druge podrobnosti.

Odnosi med županom Diacijem, Koržetom in Godčevo že dolgo niso prijateljski. Tudi današnje soočenje bo nekaj posebnega. Korže je sporočil, da bosta soočenje vodila dva moderatorja, vsak volilni štab bo imel svojega. Diaci je včeraj dejal, da moderatorja morda niti ne bo imel, vsekakor pa se s protikandidatom želi soočiti. »Na soočenje so me pozvali tako, da samo še čakam, kdaj mi bodo v oči posvetili z lučjo,« je rekel Diaci. Potek soočenja je vnaprej določen tako, da ima vsak kandidat za odgovor na voljo 75 sekund, za repliko 20 sekund, obe strani pa bosta pazili na čas.

Občinski odbor SDS je soočenje napovedal že za v petek. Diaci je za to izvedel iz medijev in je v SDS sporočil, da je takrat zaseden in da mu niso poslali povabila. Korže mu je odpisal, da so mu vabilo s priporočeno pošto poslali na elektronski in domači naslov, a ga, kot so preverili v SDS, na pošti ni prevzel, Diaci pa pravi, da elektronske pošte ni dobil. Zato so iz SDS Diacijev volilni štab povabili na sestanek na sedež SDS v Šentjurju, da so se dogovorili za soočenje. Diaci je predlagal današnji dan in uro in rezerviral občinsko dvorano.

Diaci in Godčeva, doslej direktorica Ljudske univerze Šentjur, še vedno pa občinska svetnica, sta si bila v laseh že lani, ko je Diaci ljudski univerzi znižal občinsko dotacijo, saj da izvajajo premalo formalnega izobraževanja. Z občinskim svetnikom in predsednikom SDS v Šentjurju pa si je Diaci dopisoval med lanskimi šolskimi zimskimi počitnicami, ko je Diaci sklical občinski svet, da bi obravnavali občinski proračun za leti 2013 in 2014, pa je Korže skupaj z drugimi svetniki SDS protestiral, ker so si za tisti čas rezervirali smučanje. Še leto pred tem sta se Korže in Diaci javno prepirala, ali kaže spomenik NOB na Ponikvi prestaviti na pokopališče ali pred osnovno šolo.