Štabni report: Kangler mestu ponuja roko

Tokratni preboj v drugi krog županskih volitev je bil za Kanglerja uspeh.

Objavljeno
05. oktober 2014 21.59
Posodobljeno
05. oktober 2014 21.59
LOKALNE VOLITVE 2014
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor - »Zdaj sem pa že jaz vstajniški župan,« je ugotavljal Franc Kangler včeraj popoldne med čakanjem na izide današnjih volitev. Toliko »vstajnikov« je namreč po Kanglerjevih besedah zapustilo »vstajniškega« Fištravca, da so morda sedaj celo bolj naklonjeni njemu, se je malo na svoj, malo na protikandidatov račun pošalil Kangler.

V volilnem štabu, gostilni Sobočan na obrobju mesta, smo še pred odhodom na večerni finale v centru Maribora spili en (mali) špricer. »A nas boste postregli, to je ja sedma sila!,« je Kangler priganjal natakarico. In v sproščenem vzdušju pojasnil, zakaj je on vseeno pravi Mariborčan in kako se je delalo, ko je on županoval. »Gremo, bo, kaj bo,« in smo se odpeljali.

Tokratni preboj v drugi krog županskih volitev je bil za Kanglerja uspeh. A protikandidata Andreja Fištravca se nikakor ni želel lotiti preveč bojevito. »Spoštljiva,« da bo kampanja pred drugim krogom, smo večkrat slišali, ter da bo do protikandidata korekten in mu ne bo nagajal, saj je on »še vedno naš župan«. Ker je med soočenji s Fištravcem začutil »pozitivno energijo«, so možnosti za sodelovanje odprte.

Dolgo je sicer trajalo, preden sta se tekmeca opogumila in si pred kamerami ter fotoaparati segla v roke. Kot bi jima bilo malo nerodno, sta se izogibala pogledu in se v zadregi smehljala. Sovražnosti med možema nikakor ni bilo čutiti. Obema so koristi mesta daleč na prvem mestu. Vse ostalo je skorajda nepomembno, celo trivialno. Važni so projekti, delovna mesta, sociala, blaginja meščanov. Če bo treba sodelovati, bosta sodelovala!

Medtem ko je zajetni nekdanji podžupan Milan Mikl v značilni črni usnjeni jasni ob Kanglerjevem boku deloval kot kakšen telesni čuvaj, je Franc Kangler potrpežljivo odgovarjal na bolj ali manj ponavljajoča se vprašanja novinarjev. Kaj z meščani, ki so ga odnesli iz mestne hipše? »Niso me odnesli, sam sem odstopil!« Kako bo prepričal volivce v drugem krogu? »Čaka nas težko delo!« Računate na zmago? »Zato sem kandidiral!« Prva poteza kot župan? »Rešitev zimske sezone na Pohorju.«

Vzdušje v volilnem štabu po objavi izidov je bilo prešerno. »Čestitamo, Franci! Naj bo Franc naš župan, pa se bomo veselili vsaki dan!« se je slišalo ob zvokih harmonike. »Kaj naj rečem, iskrena hvala za podporo. Trud ni bil zaman. Mi lahko mestu sežemo v roko, lahko vsakemu pogledamo v oči. Mi nismo delali škode v mestu in to bodo ljudje nagradili,« je bil optimističen Kangler.