Tudi menihi v Pleterjah so volili

Švicar Janez Hollenstein je za Delo povedal, da čeprav so on in njegovi samostanski kolegi tujci, se kar redno udeležujejo volitev.

Objavljeno
05. oktober 2014 20.51
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Pleterje, Šentjernej - Med 217 volilnimi upravičenci na volišču Drča1 - Kartuzija Pleterje je danes svojo volilno pravico in dolžnost izkazalo tudi devet tamkajšnjih menihov, ki sicer le poredkoma zaidejo med tamkajšnje sokrajane, saj v samostanu živijo bolj samotarsko življenje, ki je posvečeno molku in uboštvu.

Med prvimi prebivalci tega reda, ki ga je 1403. ustanovil celjski grof Herman ll, je volilni listič že zjutraj oddal 81-letni Švicar Janez Hollenstein, ki že vse od leta 1963 živi za samostanskim obzidjem in mu je v Sloveniji zelo všeč.

Redkobesedni mož je za Delo povedal, da čeprav so on in njegovi samostanski kolegi tujci, se kar redno udeležujejo volitev. Danšanjih pa se je še posebej rad udeležil, saj so pomembne za prihodnjo komunalno urejenost območja (občine op. p.) v kateri živi. Povedal je, da so referendumi oziroma izrekanje ljudstva o nečem v njegovi domovini Švici nekaj povsem vsakdanjega, saj jih tam razpišejo vsaj trikrat na leto, zato se mu ne zdi nič nenavadnega, da so tudi slovenske volivke in volivci v letošnjem letu kar nekajkrat odšli na volišča.