Upokojeni župan Alojzij Muhič ne bo mestni svetnik

V novem novomeškem občinskem svetu bo kar šest »preferenčnih« svetnikov od 29; brez njih bi bila sestava mestnega sveta precej drugačna

Objavljeno
07. oktober 2014 22.43
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Novomeški župan Alojzij Muhič, ki odhaja v pokoj in ni kandidiral za tretji mandat, se ni nameraval povsem posloviti od novomeške politike in je bil nosilec liste svoje stranke Zveza za Dolenjsko - ZZD za občinski svet. A ne bo svetnik. ZZD bo v mestnem svetu na osnovi preferenčnih glasov zastopal Slavko Matko, enajsti z liste.

Volivci v mestni občini Novo mesto so tokrat kar dobro izkoristili možnost glasovanja tudi za svetnika z imenom in priimkom. Od 29 občinskih svetnikov - za tridesetega, romskega svetnika, je bil izvoljen edini kandidat Sandi Selimčič iz največjega novomeškega romskega naselja Brezje - jih je kar šest dobilo mandat, ker so volivci ob oddaji glasu za listo na glasovnico zapisali še konkretnega kandidata. Poleg ZZD se imajo temu, da imajo vsaj enega svetnika, verjetno prav preferenčnim glasovom zahvaliti še v SNS, Zavezništvu za Novo mesto - ZaNM (Zaab, Zares) in Sloveniji za vedno, v SLS in DeSUS pa za dodatni mandat.

Novomeški »preferenčni« svetniki so zanimivi. V SLS je tretjega na listi Alojza Goloba, ki je lobiral za stranko kot predsednik Medobčinskega društva invalidov in KS, »premagal« direktor novomeškega stanovanjskega podjetja Zarja Martin Kambič, dvajseti na listi. Desusova svetnica ne bo več Nežka Ivanetič, druga na listi, ker jo je krepko premagal zadnji na listi mag. Adolf Zupan, mož županske kandidatke dr. Milene Kramar Zupan.

Svetnik ZaNM bo Bojan Tudija (dva mandata nazaj je bil prav tako svetnik s preferenčnimi glasovi na Listi za razvoj gospodarstva občine Novo mesto Adolfa Zupana), ne pa prvi na listi Rafko Križman, ki se je poslovil tudi v prvem krogu volitev novega župana.

Volivci Slovenije za vedno so za svetnika izbrali devetega na listi Dušana Kaplana, ne pa županskega kandidata Matica Vidica, ki je pred štirimi leti postal eden od dveh »preferenčnih« svetnikov. Drugi je bil Jiri Volt na Športni listi, Vidic pa je »odvzel« svetniško mesto Franciju Keku. V SNS je vse premagal zadnji na listi Miloš Dular, v zadnjem mandatu svetnik svoje liste Radi imamo Novo mesto in podeželje (in prejšnji direktor Zarje).

Novi novomeški občinski svet je sicer precej prenovljen. V njem bo po drugem krogu županskih volitev devet ali deset dosedanjih svetnikov, 20 ali 19 pa novih. Vanj se je uvrstilo kar 15 list od 19. Največ, 4 svetnike ima SDS, štiri liste po 3, tri po dva in sedem list po enega.